Egy politikus ugyanúgy büntetné, mint a valódi emberölést, és nem is rosszak az érvei!

A virtuális valóságban elkövetett gyilkosság témájával talán nagyon előre szaladt az Egyesült Arab Emirátusok politikusa, de ha hozzátesszük, hogy Omar Sultan Al Olama az ország mesterséges intelligencia minisztere (mert ott ilyen is van), akkor mindjárt más megvilágításba kerülnek a dolgok.

Kép: Ray Haber

Olama a davosi Világgazdasági Fórumon sürgette a metaverzum mihamarabbi szabályozását, amiben – lássuk be – igaza van, de az az elképzelése, hogy ugyanolyan súllyal kellene büntetni a virtuális valóságban elkövetett gyilkosságot, mint az igazit, aligha fog széleskörű támogatást élvezni.

Pedig nem érvelt ám rosszul:

„ha rád küldök egy üzenetet WhatsApp-on, az csak egy üzenet, ugye? Talán megfenyegetlek benne, de ettől aligha kapsz PTSD-t (poszttraumás stressz szindrómát), ugyanakkor a metaverzumban – ami a jövőben igencsak valóságos világ lesz – simán meg is ölhetlek”

idézi a felszólalást a Gaming Bible.

A sokkoló beszédre nyilván mindenki felkapta a fejét, ezért finomabb hangnemre váltva a miniszter nyomatékosította: a virtuális valóság szélsőséges viselkedésminták felé sodorhatja az embereket (bizony), ezért agresszíven érvényesíteni kell benne olyan normákat és szabályokat, amelyekkel mindenki azonosulni tud.

Omar Sultan Al Olama a svájci csúcstalálkozón. Fotó: Arab News

Egyelőre nehéz elképzelni, hogy hogyan lehet betartatni bizonyos törvényeket a metaverzumban, de az nem kétséges, hogy szükség lesz rá. A Meta már tett is erre vonatkozó lépéseket – jelentette be nemrég Chris Cox termékfejlesztési menedzser. Hangsúlyozta: egyfajta besorolási rendszere a filmeknek, zenéknek és más tartalmaknak biztosan lesz, hogy figyelmeztessék a szülőket, vagy a kiskorúakat arra, ami a virtuális térben várhat rájuk. Engedtessék meg, hogy kételkedjünk, amikor egy Insta-regisztrációhoz simán elég, ha a kiskorú idősebbnek hazudja magát és már kész is a profilja.

Ha ez nem lenne elég, az emberek annak ellenére is várják a metaverzumot, hogy dunsztjuk sincs róla. Vajon mi fog kisülni ebből?

Lövésük nincs az embereknek a metaverzumról, de nagyon akarják

 

https://leet.hu/gyereknap/

×