A végtelenbe… és tovább! Még nem késő lecsapni rá, hogy ott legyél az ESA űrprogramjában! De hogy jön ide a kólásdoboz?

Már csak néhány napig lehet jelentkezni az Európai Űrügynökség (ESA) CanSat műholdépítő verseny hazai fordulójára, amin egy egészen apró szerkezeté a főszerep – erre utal a kihívás neve is. Az ESA az űrkutatás és az űripar iránt érdeklődő fiatalok érdeklődésére számít, viszont elég komoly téttel: valódi űrprojektben kell részt venniük!

A challenge-et minden évben megszervezik, de középiskolába csak egyszer jár az ember, szóval EZ életre szóló kaland lehet!

A középiskolásoknak meghirdetett programban 3-6 fős középiskolai csapatokat, plusz őket támogató 1-2 mentort várnak; a feladatuk pedig egy kisméretű műhold ELKÉSZÍTÉSE! A magyar győztes a CanSat Európa-bajnokság döntőjében képviselheti az országot.

A kép illusztráció. Forrás: Bethesda

 

A nemzetközi verseny kiírása szerint egy 0,33-as üdítős doboznál nem nagyobb űrjárművet kell alkotni – benne minden szükséges elektronikával és alkatrésszel.

De hogy kivitelezzék ezt középiskolások?!

A szervezők állítják: bár a feladat bonyolult, a legkevésbé sem baj, ha valakinek ez teljesen új terep, hiszen sem műszerésznek, sem programozónak nem kell lenni hozzá. Ettől függetlenül meg kell oldani a műhold modell

  • tervezését,
  • legyártását,
  • tesztelését,
  • fellövését (igazi rakétával),
  • üzemeltetését,
  • küldetésének utóméréseit és értékelését.

Pont, mint egy igazi űrmisszió esetében! Még nincs csapatod? Jelentkezz #CanSat_csapatkereső-nek! Vagy már megvan kikkel indulsz? Add be a jelentkezésed ITT, október 31-ig!

Ha lustább kihívásokra vágysz, akkor arra is van pár remek ötletünk:

10 zseniális sci-fi játék, ami még idén megjelenik – Ünnepeljük együtt a világűr hetét!

 

×