A színész lett a „cancel culture-ként” emlegetett jelenség egyik legékesebb példája, azaz a vádak bármiféle hivatalos kivizsgálása vagy bírósági tárgyalás nélkül fosztanak meg egy személyt a karrierjétől, törölnek a közbeszédből.

Az Oscar-díjas Kevin Spacey-t egykoron a világ egyik legtehetségesebb színészei között tartották számon, egészen addig a pillanatig, mikor sorra kezdtek záporozni az ellene felhozott szexuális zaklatásos vádak. Az egyik első vádló a jelenleg 50 éves Anthony Rapp volt, aki 2017-ben azt állította, hogy 1986-ban, azaz amikor ő még csak 14 éves volt, Spacey szexuálisan abuzálta őt.

Rapp egy cikkben azt állította, hogy Spacey manhattani lakásán tartott házibuliban történt a zaklatás. Mikor a vendégek elmentek, az akkor 26 év körüli Spacey állítólag felkapta a kiskorú Rapp-pot, majd az ágyra dobta, ezután pedig a fiatal fiú tiltakozása ellenére megpróbált szexuális kapcsolatot létesíteni vele.

A cikkben felhozott vád szinte azonnal akkora közfelháborodást váltott ki, hogy az akkor különösen foglalkoztatott Spacey tulajdonképpen minden munkától elesett, minden folyamatban szerződést felbontottak vele. Azaz bármiféle bizonyítás nélkül a „cancel culture-ként” emlegetett társadalmi jelenség áldozata lett.

2020-ban aztán Rapp szexuális zaklatás vádjával be is perelte Spacey-t, 40 millió dolláros kártérítést követelve a néhai színésztől. Ez a bírósági ügy több mint három hétig tartó tárgyalást követően a mai napon zárult, amikor is hivatalosan megállapították,

hogy Kevin Spacey nagy valószínűséggel nem bűnös az ellene felhozott vádpontokban.

A BBC szerint bíróság egyértelműen kijelentette, hogy bizonyítékok hiányában nem lehet megállapítani Spacey bűnösségét. A tárgyaláson Spacey tagadta a vádakat és azt mondta, hogy soha nem volt kettesben Rapp-pal, illetve már csak azért sem érdeklődött akkor a fiú iránt, mert tisztában volt azzal, hogy még kiskorú. Külön kitért a vádak utáni bocsánatkérő nyilatkozatára is, amit most már hibának tart, sokan ugyanis csak a bűnösségének elismerését látták bele.

A színész ügyvédje, Jennifer Keller szerint ezt az egészet Rapp találhatta ki, aki nemcsak féltékeny Spacey munkásságára, de még „több figyelmet is kap ebből a tárgyalásból, mint egész színészi karrierje során”.

De Spacey kálváriája még közel sem ért véget. Londonban jövőre újra a bíróság elé kell álljon négy rendbeli szexuális zaklatás vádja miatt, melyekben korábban szintén ártatlannak vallotta magát a színész. Ebben három férfi vádolta meg őt Rapphoz hasonló dolgokkal, amiket szerintük 2005 és 2013 között az Old Vic színházigazgatójaként követett el ellenük.

Az ügy érdekessége, hogy a vádak miatt a Netflix kirúgta Spacey-t a nagysikerű és tulajdonképpen vele (is) azonosított Kártyavár című politikai drámasorozatból. A producerek aztán beperelték a színészt anyagi károkozás miatt, amiben a bíróság Spacey ellen ítélt, akinek 31 millió dolláros kártérítést kell fizetnie – ez kerülhet most vastagon szedett idézőjelbe.

Ezt is olvasd el:

Így forgatja fel a világot a Netflix Dahmer-sztorija – Mégis mit eszünk a sorozatgyilkosokon?!

 

×