Sokaknak gyanús a furcsa egybeesés.

A kriptobányászat továbbra sem állt le, ám az elmúlt év során több szempontból is egyre jelentéktelenebbé vált. A növekvő energiaárak, a Proof of Stake modellre váltó Ethereum sem könnyítették meg a bányászok dolgát. Nem véletlenül özönlötte el annyi kártya a piactereket, hogy szó szerint szakadék van az új és használt árak között. Az ilyen VGA-k előéletét lehetetlen megmondani, ezért óvatossággal kell kezelnünk a megvételüket is.

Az NVIDIA még a bányászat aranykorában vezette be az LHR (Low Hash Rate) védelmet a friss RTX 30-as kártyákon. A 2021 májusában bemutatott megoldás egy ideig tartotta magát, de 2022 tavaszára 80-90%-os hatékonysággal termelték a különféle coinokat az ilyen videókártyák is.

Úgy tűnik, hogy az Nvidia beadta a derekát, felelegessé vált a funkció.

A Timbers007 nevet viselő Redditor megerősítette, hogy a legfrissebb (522.25) driver feltelepítése után az RTX 3080 Ti kártyáját nem limitálja már semmi. Windows operációs rendszer alatt tesztelte a dolgot az Ethminer névre keresztelt szoftverrel. Ez azért volt fontos, mert az Ethminer sosem rendelkezett LHR kikerüléssel, ellentétben a NiceHash/NBMiner programokkal. Szépen leolvasható a fenti képről, hogy a kártya ~112 MH/s értékkel bányászott, mely megfelel az LHR nélküli vagy azt kijátszó lehetőségeknél tapasztalt teljesítménynek. 

Rossznyelvek szerint az LHR nem feltétlenül tett jót a játékteljesítménynek, hiába nem erősítette meg ezt soha az NVIDIA. Ezt a teóriát tovább erősítheti az a tény, hogy az új driver az LHR kilövése mellett akár 24%-os DirectX 12 FPS növekedést ígér a régebbi, RTX 30 kártyák tulajdonosainak is. Több lenne véletlen egybeesésnél? Talán sosem tudjuk meg. 

Megtévesztő volt az Nvidia videokártyája, visszavonták a megjelenését

×