Egyre több VGA özönli el a használtpiacot.

Az elmúlt időszakban jelentősen csökkent a videókártyák használt és új ára is, hála a megszűnő chiphiánynak és a kriptovaluták megingásának. Rengeteg bányászkártya is a piacra került, de természetesen teljesen átlagos, játékra használt példányok is kerülnek fel folyamatosan az ezekkel foglalkozó weboldalakra. Éppen ezért nem árt magunknak feltenni pár kérdést az esetleges vásárlás előtt, hogy biztosan jó döntést hozhassunk. Ebben a bejegyzésben 6 olyan tanácsot, témakört vesézünk ki, melyek hasznosak lehetnek nézelődés közben. Természetesen a gyári doboz, a számla és az esetleges garancia feltérképezése az első számú teendőnk, de ezeken kívül több mindent át kell még gondolnunk a tényleges üzlet előtt.

Íme 5+1 tanács melyen érdemes elgondolkodnunk a vásárlás előtt!

1. Úton az RTX 4000 és RDNA 3

Nem titok, hogy az Nvidia és AMD műhelyeiben már készülnek a következő generációs kártyák. A megjelenés időpontját illetően több verzió is kering a világhálón, ám az szinte biztos, hogy 2023 elejére már a középkategória is tiszteletét teheti a polcokon. AMD oldalról viszonylag keveset tudunk, ám az Nvidia 4070 a jelenlegi benchmarkok alapján a 3090 Ti szintjét szorongatja. Ha az RTX 3070 MSRP áraihoz közel tartja a zöld óriás ezeket a kártyákat, akkor tovább zuhanhatnak a jelenlegi modellek árai. Itt azt kell eldöntenünk, hogy mennyire sürgős a videókártya vásárlás, ha 3-4 hónap még belefér, akkor megérheti kivárnunk.

2. A bányászkártyák

Egyre több bányászkártya érkezik a használtpiacra – Érdemes lecsapni rájuk?

 

Ennek a témakörnek szenteltünk már egy külön bejegyzést, melyet a fenti linken pillanatok alatt el is érhetsz. Részletesen kifejtettük az előnyöket, a hátrányokat, hosszútávú tapasztalatokat és azt is, hogy mire kell odafigyelnünk a vásárlásuk során. Sajnos a jelenlegi használtpiacon nem tudjuk elkerülni őket, ám nem is biztos, hogy annyira félnünk kell a használt bányászkártyáktól.

3. GDDR6X memóriák

Az NVIDIA erősebb (3070 Ti és felette) kártyái a korábbi GDDR6 helyett már GDDR6X memóriákat használnak. Gyorsabbak a korábbi társaiknál, ám sokkal többet fogyasztanak és bizony a melegedés sem elhanyagolható. Bányászás közben is jelentősen jobban izzadnak, így kritikus pont lehet a vásárlás során. Az ilyen memóriával rendelkező kártyák előéletének megtudakolására érdemes egy kis plusz időt, extra kérdéseket beleölnünk, mielőtt fejest ugranánk az üzletbe.

4. Stresszelj, hogy ne stresszelj

Íme három program, melyekkel tesztelheted videókártyád teljesítményét és hőmérsékletét

 

Akár bányászkártyáról, akár sima, játékra használt kártyáról beszélünk mindig érdemes letesztelnünk a kártyát vásárlás előtt. Ezzel egyrészt megnyugtathatjuk magunkat is, illetve a későbbi problémák elkerülése végett is roppant hasznos lehet. Több lehetőségünk is van a kiválasztott VGA megizzasztására, ezeket megtalálod a fentebb linkelt bejegyzésünkben, melyben három alternatívát is felkínálunk. Fontos, hogy legalább 30-60 percet hagyjuk futni a programokat, hiszen pár perc alatt nem biztos, hogy előjönnek az eladó által elhallgatott, rejtett problémák.

5. Fizikai állapot, karbantartás, doboz

Bár a számolásokat a GPU egység végzi, nem árt alaposan szemrevételeznünk a kártyát több szempontból is. A „hibátlan” fizikai állapot arra utalhat, hogy előző tulajdonosa vigyázott a kártyára, jó esetben alaposan karban is tartotta. Egy-egy letört ventilátorlapát viszont azonnal figyelmeztető jelzés, érdemes lehet kihátrálnunk a vásárlásból. Jó ötlet lehet rákérdeznünk arra is, hogy volt-e valamilyen módosítás a kártyán. Optimális esetben egy-egy alapos tisztítás vagy épp Thermal Pad csere hasznos lehet, ám, ha ezt egy tapasztalatlan felhasználó végzi el, akkor visszafelé is elsülhet a történet. A gyári doboz és a papírok (számla, garancia) is ebbe a kategóriába tartozhatnak, ha ezeket hiánytalanul kapjuk a kártya mellé, az erős pluszpont mindig.

5+1. Jól válaszd meg, hogy kitől vásárolsz

Figyeljük az értékeléseket

Hazánkban több használt hardverekkel foglalkozó weboldal is van, ám azt magabiztosan kijelenthetjük, hogy Hardveraprón érdemes körülnéznünk, ha jót akarunk magunknak. Természetesen itt is beleszaladhatunk kétes termékekbe, de a felhasználói értékeléseknek hála szűrhetjük ezeket. Érdemes minél régebbi, minél több pozitív visszajelzéssel rendelkező felhasználótól vásárolnunk. Facebook Marketplace-n vagy Jófogáson, Vaterán is találkozhatunk jó ajánlatokkal, ám azok sokkal nagyobb körültekintést igényelhetnek. Érdemes minél közelibb eladót választani, hogy vásárlás előtt legyen mód tesztelni a kártyát.

Te vásároltál / adtál már el használt videókártyát?

Régóta nem volt ilyen jó a gamereknek – Így alakulnak a videókártya árak augusztusban

https://leet.hu/california-access/

×