Az ikonikus színész már hosszú ideje fontolgatta a visszavonulását, amit sajnos nem tudott már tovább halogatni.

A legendás James Earl Jones, aki többek között az Oroszlánkirály Mufasa király, illetve Darth Vader hangjaként lett világszerte ismert, a hétvégén bejelentette, hogy közel 45 év után visszavonul a Star Wars szerepektől. A színész egészen jellegzetes orgánuma azonban annyira egybeforrott a karakterrel, hogy hiába fogja másvalaki megszólaltatni az ikonikus sith nagyurat, az továbbra is a színész hangján fogja megtenni.

Erre pedig a technológia szolgál megoldásként, a 91 éves színészlegenda ugyanis A Vanity Fair szerint aláírt az ukrán Respeecher nevű technológiai vállalattal, hogy az egy mesterséges intelligencia segítségével a jövőben is fel tudja használni a hangját. Mindezt archív felvételek segítségével, az AI állítólag ezeket használva fog újabb szövegeket generálni egy az egyben James Earl Jones tónusában.

James Earl Jones és Darth Vader a Star Wars II – A klónok támadása jótékonysági premierjén

A vállalat szerint az általuk létrehozott anyag szinte teljesen megkülönböztethetetlen lesz az eredetitől, vagyis olyan lesz, mintha tényleg a színész mondta volna fel.

Jones először az 1977-es legelső Csillagok Háborúja-moziban szólaltatta meg a sötét nagyurat, azóta pedig szinte minden alkalommal ő bújhatott az ikonikus sisak mögé – igaz, csak mint szinkronszínész. Az élőszereplős felvételek során ugyanis mindig más színész játszotta el az eltévelyedett jedit, aki legutóbb az Obi-Wan Kenobi-sorozatban bukkant fel Hayden Christensen jóvoltából. A hangját természetesen ezúttal is Jones szolgáltatta, de az egyik legemlékezetesebb jelenetben összekeverték a két színész hangját, amit egészen hátborzongató volt hallani – és látni.

Jones a portál szerint már régóta szeretett volna visszavonulni, de eddig sosem tudta rászánni magát, az ukrán vállalat segítségével azonban most már nyugodt szívvel búcsúzhat a popkultúra egyik legismertebb és legnagyobb hatású figurájától.

Ezt is érdemes elolvasnod:

EZT LÁTNOD KELL: Befutott a The Last of Us sorozat első előzetese!

 

×