A modern világ legjelentősebb uralkodója, II. Erzsébet brit királynő több mint 70 évnyi regnálást követően 96 évesen elhunyt.

Mint ahogyan már mindenki értesült róla, a 20. és a 21. század egyik, ha nem a legnagyobb hatású nője, az Egyesült Királyság, Kanada és Ausztrália királynője és szimbóluma, II. Erzsébet királynő szeptember 8-án 96 éves korában elhunyt. A királynő több mint 70 éven keresztül uralkodott, ez idő alatt pedig egészen elképesztő életutat járt be, amit a Telex részletes nekrológjában lehet az elejétől a végéig megismerni.

Az uralkodónő szinte mindenre hatással volt: a zenére, a filmekre, az irodalomra, sok esetben még a videojátékokra is. 2009-ben például ajándékul kapott egy aranyozott, 24 karátos Wii-t, amit ugyan nem nagyon használt, de kifejezetten számára készítették. Amíg viszont a játékokban nem különösebben, addig a filmekben annál inkább szerepeltették a személyét.

Nála talán csak a Mikulás, vagy a fiktív amerikai elnökök jelentek meg többet mozgóképen, de a technológia fejlődésével még animációs sorozatokban és filmekben is felbukkant. Személyét szerepeltették például az Alma és Hagyma című rajzolt animációs sorozatban, de felbukkant a Minyonokban és a Peppa Malacban is, illetve olyan kult-klasszikus vígjátékokban is láthattuk az angol királynőt, mint például a Csupasz Pisztoly, az Austin Powers vagy az Ali G.

A filmekben természetesen nem a királynő alakította önmagát, hanem egy kifejezetten szerencsés színésznő bújhatott a bőrébe, aki valószínűleg rommá izgulta magát a forgatásokon. Elvégre nem minden nap játszhatja el valaki a világ egyik legjelentősebb uralkodónőjét, nem igaz?

Persze azért volt egy pár szerencsés, akiknek megadatott ez az életre szóló élmény, ezért összegyűjtöttünk párat II. Erzsébet királynő filmes feltűnéseiből.

1. Tricia’s Wedding – 1971

An actor dressed as Queen Elizabeth II in front of an American flag.

Színész: Steven Walden

Ez egy eléggé nehezen megfogható rövid komédia, ami Tricia Nixon esküvőjéről szól. A rövidfilm érdekessége, hogy nem is egy nő, hanem egy férfi színész, Steven Walden alakította a történet szerint még fiatal II. Erzsébetet.

2. Bons baisers de Hong Kong – 1975

Színésznő: Huguette Funfrock

Egy egész vicces francia kém-vígjáték, ami az első alkalommal szerepeltette Huguette Funfrock francia színésznőt Anglia királynőjeként. Ez azért érdekes, mert a színésznő később más filmekben is II. Erzsébet bőrébe bújhatott. A Bons baisers de Hong Kong, vagyis a Hongkongból szeretettel című film négy francia ügynök béna próbálkozásairól szól, akik megpróbálják megmenteni a királynőt az emberrablóktól. Voltaképp egy James Bond-paródia.

3. Queen Kong – 1976

Színésznő: Jeannette Charles

Az egyetlen egy színésznő a világon, aki többször játszotta el II. Erzsébet királynőt Huguette Funfrocknál, az Jeannette Charles. A brit színésznő szintén nem utasította vissza a vígjátékos szerepeket, akinek első felbukkanása a szerepben a Queen Konggal jegyezhető. Később egyébként egy másik ikonikus darabban is feltűnt, mint Anglia királynője – erről lejjebb.

4. Le Bourreau des coeurs [A szívtipró] – 1983

Színésznő: Huguette Funfrock

A második alkalom, amikor Huguette az angol királynőt játszhatta, az ebben a filmben történt, magyar címén A szívtipróban. A vígjáték óriási sikert aratott Franciaországban, ma pedig már a Netflix kínálatából is elindíthatjuk.

5. Őrült Küldetés 3. – 1984

Színésznő: Huguette Funfrock

A harmadik film, amiben a francia színésznő a királynőt alakította egy hongkongi akcióvígjáték volt, ami szintén egyfajta James Bond-paródia volt. Sőt, egy csomó brit cameo-szereplő is akadt, mint például Richard Kiel, aki a „Kém, aki szeretett engem” című Bond-darabban játszotta az acélfogú verőembert.

6. Európai Vakáció – 1985 

A man in a tuxedo kisses the hand of a woman dressed as Queen Elizabeth II.

Színésznő: Jeannette Charles

Jeannette második felbukkanása az angol királynőként szintén egy vígjátékban történt, amiben olyan legendás színészek oldalán játszhatott, mint Chevy Chase, Beverly D’Angelo, Dana Hill, Jason Lively, Victor Lanoux, vagy Eric Idle.

7. Csupasz pisztoly – 1988

Színésznő: Jeannette Charles

Jeannette a kultikus Csupasz pisztollyal érte be francia vetélytársát Huguette-t. A filmben a színésznő Leslie Nielsen oldalán eddig soha nem látott komikus helyzetekben kellett állja a sarat, mint a Brit Nemzetközösség feje, és bár voltak érdekes jelenetek, abszolút sikerrel vette az akadályt.

A man dressed in a suit lies on top of a woman dressed as Queen Elizabeth II.

8. Le Grand Secret – 1989

Színésznő: Huguette Funfrock

Huguette negyedjére, és egyben utoljára alakította II. Erzsébetet ebben a kanadai, német, francia és spanyol készítésű hatrészes minisorozatban. A sorozat alapvetően egy összeesküvés körül forgott, aminek lényege egy olyan vírus létezésének eltitkolása, ami halhatatlanná teszi az embereket.

9. Ali G Indahouse – 2002

Színésznő: Jeanette Vane

Erre a cameóra valószínűleg egyáltalán nem volt még felkészülve a világ, bár a Csupasz pisztoly azért megedzhette már az embereket.

10. Autin Powers – Aranyszerszám – 2002

Színésznő: Jeannette Charles

36 évvel azután, hogy először eljátszotta a királynőt, Jeannette Charles 2002-ben egy újabb vígjáték kedvéért ismét II. Erzsébetté vált – ezúttal utoljára.

An actor playing Queen Elizabeth II knights an actor.

11. Az ifjú Churchill kalandjai – 2004

Színésznő: Neve Campbell

Ebben a teljesen elborult történelmi vígjátékban úgy láthattuk a királynőt, ahogyan sem azelőtt, sem pedig utána: gépfegyverrel a kezében. A film az éles Hollywood-paródiája ellenére sem lett kifejezetten a kritikusok kedvence, de már csak az akcióhőssé változtatott brit nemesség miatt is érdemes lehet ránézni.

An actor dressed up as Queen Elizabeth II with a machine gun.

6 dráma és dokumentumfilm, ha jobban és komolyabban belemerülnél II. Erzsébet életébe:

1. Elizabeth

Ez a 2022 dokumentumfilm átfogó képet ad a történelem leghosszabb életű és leghosszabb ideig uralkodó brit uralkodó életéről. Erzsébet a dokumentumfilmben végig önmagát alakítja és adja.

2. Royal Family

A BBC dokumentumfilmjét nagyon heves viták övezték. Miután a brit köztévében több millióan megnézték, a királynő elrendelte, hogy azonnal vegyék le a műsorról, és soha többé ne vetítsék le újra. A 90 perces dokumentumfilm bepillantást enged a királyi család mindennapjaiba, amit most már csak a YouTube-on lehet megtekinteni.

3. A király beszéde

Bár a film középpontjában Erzsébet apja áll, ő maga hercegnőként tűnik fel benne Freya Wilson alakításában. A filmet összesen 206 díjra jelölték, 2010-ben pedig négy Oscar-díjat is nyert.

4. The Audience

A film eredetileg egy színházi darab volt, ami a királynő és a miniszterelnök hetente esedékes találkozóiról szólt. A darabot a West Enden és a Broadwayn is játszották. a főszerepet Helen Mirren játszotta.

 

5. A királynő

A filmben ismét Helen Mirren válhat II. Erzsébetté, ami a Diana halálával való feldolgozást és gyászt mutatja be. A család továbbra is a Balmoral-kastélyba van bezárva, miközben azon gondolkodnak, hogyan álljanak a nyilvánosság elé a hercegnő tragikus halálával.

6. A korona

A Netflix 2016-ban indult történelmi drámasorozata a királynő magánéletét állítja szembe a nyilvános szerepléseivel, miközben próbál olyan uralkodó lenni, amilyennek lennie kell. A sorozat több évtizedet ölel fel, így Erzsébetet is több, eddig három színésznő alakította: Claire Foy, Olivia Colman és Imelda Staunton.

A sorozat újabb, 6. évadának forgatását a királynő halálhírére bizonytalan időre leállították.

 

via – Mashable, Deseret

Szirmai kommentálásával nézheted élőben az idei Emmy-gálát

 

https://leet.hu/akcios-szoftverek/

×