A királyi család által is kedvelt sorozat 6. évadjának forgatása ugyanúgy érintett lehet, mint az 5. megjelenése, amit novemberre terveztek.

Talán csak két olyan ember van Európában, akinek a halálhírére a világ legtávolabbi szegletében élők is felkapják a fejüket: a római pápa és az brit uralkodó. II. Erzsébet 1952-es megkoronázása óta már a hetedik (!) egyházfő regnál, így annyira örök karakternek tűnt, hogy 96 éves kora ellenére még azokat is megdöbbentette az elvesztése, akiket amúgy hidegen hagynak a Windsorok. Ilyen emberből mondjuk egyre kevesebb van, amióta a Netflix minden idők egyik legzseniálisabb sorozatát készíti róluk.

Forrás: CNBC

A korona négy évadjában eddig két színésznő (Claire Foy és Olivia Colman) alakította remekül II. Erzsébetet, de most nem csak az ő tehetségük, hanem az uralkodó után maradt űr is feladja a leckét az utolsó két szériában játszó Imelda Staunton-nak.

A Harry Potter-filmek Umbdrige professzoraként az egész világ számára ismertté vált angol színésznő párja az ugyancsak fantasztikus Jonathan Pryce (Trónok harca, A két pápa) lesz. A tavaly 99 évesen elhunyt Fülöp szerepe nem kevésbé kényes, de nem feltétlenül a korábbi színészek, Matt Smith (Sárkányok háza) és Tobias Manzies (Trónok harca, Casino Royale), hanem a herceg iránt még ma is érzett gyász miatt – erre most Erzsébet is meghalt.

A Netflix egyelőre nem állította le a 6. évad forgatását, de minden bizonnyal megteszi – mutat rá a Variety, a show írójához, Peter Morgan-hez közel álló forrásra hivatkozva.

Imelda Staunton (balra) és II. Erzsébet. Forrás: The Washington Post

A munka blokkolásának összetett okai vannak: először is egyfajta tiszteletadásnak, főhajtásnak szánják minden idők legtovább regnáló brit uralkodója előtt, másodszor pedig nyilván újragondolást igényel a folytatás hangulata, sőt, lehet, hogy a tartalma is. Eddigi állás szerint az ötödik évad novemberben kerül fel a Netflix-re – hacsak nem kell az események fényében megvagdosni.

Peter Morgan azt nyilatkozta az angol királynő halála után, hogy a forgatás leállítására számít – vette észre a Deadline, de hozzátették, hogy a Netflix ezt egyelőre nem erősítette meg. A showrunner ugyanebben a közleményben azt írta II. Erzsébetről, hogy

a sorozat egy „neki írt szerelmes levél”.

II. Erzsébet fiatalon. Forrás: NBC News

Ha így van, aligha „olvasgatta” örömkönnyek között, mert A korona – és éppen ebben rejlik az elementáris ereje – tűpontos képet rajzol a Windsorok életviteléről, gondjairól, gyarlóságairól, valamint az uralkodás, az örökös figyelem és a politikai játszmák terhéről. Tévedés ne essék: amit látsz, abból csak a nyilvánosan is megtörtént események hitelesek, míg a falak között játszódó viták, intrikák, tárgyalások, küzdelmek a tanúk, vagy egykori alkalmazottak beszámolói, esetleg csak az író elképzelései szerint történtek így.

Ettől még a családtagok személyisége jórészt olyan, amilyennek a sorozat láttatja, és ezt aligha értékelik az udvarban, hiszen az uralkodókat részben a rejtélyesség, a mitikus köd emeli az alattvalók fölé.

A vezető hatalma pont akkora, amekkorának a nép elfogadja.

Szóval ne vedd be, hogy amikor a Windsorok részéről beleköt valaki a sorozatba, akkor azt a történelmi pontatlanság miatt teszi! Valójában a hatalomféltés motiválja: minél többet tud a nép a korábban elérhetetlennek gondolt személyről, annál közelebb érzi saját magához, ezáltal a korábbi ikon tekintélye – és ezzel együtt a hatalmába vetett hit – csökken.

Van mit félteniük

A brit királyi család még az Erzsébet trónra lépését megelőző évtizedekben is a világ legnagyobb birodalmát vezette:

közel 460 millió alattvalóval a Föld akkori népességének negyede (!) felett uralkodtak.

A II. világháború után széthulló birodalom helyét a Nemzetközösség vette át. Ennek lett a vezetője II. Erzsébet 1952-ben, és ezt a pozíciót tegnap bekövetkezett haláláig meg is őrizte, így fia, aki III. Károly néven veszi át a trónt, a szövetség feje marad.

II. Erzsébet és Károly főherceg, a leendő király. Forrás: BBC

Ha azt gondoltad volna, hogy II. Erzsébet csak egy közepes méretű európai szigetország vezetője volt, kapaszkodj: a Nemzetközösségnek 56 szuverén ország (köztük Kanada, Ausztrália, India és Új-Zéland) máig a tagja, és ők mind a brit trónon ülő személyt ismerik el uralkodóként. Innentől talán mondani sem kell: a Netflix a penge élén táncol, amikor az uralkodó család belső titkait készül kiteregetni. Az óvatosság, ami a királynő halála után még fokozottabb lesz, a készítőket is megviseli. Claire Foy például nyilvánosan bevallotta:

rosszul van a gondolatától is annak, hogy II. Erzsébet esetleg nézi a műsort.

Claire Foy II. Erzsébet szerepében. Forrás: Netflix

Pedig így volt, mégha nyilvánosan nem is beszélt róla. Bennfentes információk alapján tudni lehet, hogy az első évadot kifejezetten szerette, de a második közben elszállt az amúgy sem túl híres humorérzéke, mikor rádöbbent, hogy a nézők az események pontos krónikájának hiszik A koronát.

Érdekes módon nem a saját személyének ábrázolása dúlta fel, hanem az, hogy a férjét érzéketlen, hűvös apának állították be, ami egyszerűen nem volt igaz.

Forrás: Harper’s Bazaar

Tudni lehet még, hogy Károly és Kamilla kifejezetten várják az újabb és újabb évadokat, amelyeket utóbbi remek öniróniája miatt könnyedén fognak fel, holott a viszonyuk alakulását elég kendőzetlenül ecsetelték több epizódon át. Harry herceg és Meghan Markle állítólag kétszemélyes vacsorapartit rendeznek maguknak, amikor bekapcsolnak egy-egy részt, viszont Vilmos herceg és Katalin hercegnő nem tudni, hogy valaha látott-e belőle akár csak néhány képkockát is, mivel szóra sem méltatták eddig. A két herceg egyébként a gyerekkori trauma miatt aligha nézi tovább a sorozatot a negyedik évadnál, mert az idén érkező ötödik már anyjuk, Diana hanyatlását és halálát is feldolgozza.

A néhai királyi pár. Forrás: NBC News

De arra, hogy The Crown-nak mekkora jelentőséget kellene tulajdonítani a királyi családban, maga Fülöp herceg adta meg a választ, néhány évvel ezelőtt. Kitudódott, hogy egy díszvacsorán valaki megkérdezte tőle:

– Felség, nézi A koronát?
Erre odafordult, és csak annyit mondott:
– Ne legyen nevetséges!

Mindent egybevetve kizártnak tartjuk, hogy a Netflix ne fejezné be a hatodik évadot, és ne tűzné műsorra az ötödiket (nyilván némi vágómunka után, ha van benne valami, ami rövid idővel Erzsébet elvesztése után közfelháborodást okozna).

Az megvan, hogy olcsóbban is nézheted?

Drága a Netflix? – Ekkor jöhet a minden eddiginél olcsóbb csomag

 

https://leet.hu/vga-kartyak/

×