A japán gigacég szerint száz sebből vérzik az ActiVision felvásárlásának és a Call of Duty megmaradásának ügye, úgyhogy kiteregették a szennyest.

Legutóbb talán a PS4 és az Xbox One megjelenése idején volt annyira feszült a viszony a két legnépszerűbb konzolt gyártó cég között, mint most, amikor a Microsoft megveszi az ActiVision Blizzard-ot. Ne legyen kétséged: a parázs vitákat a legnagyobb aranytojást tojó tyúk, a Call of Duty okozza, hiszen a Sony tisztában van vele, hogy mekkora helyzetelőnyhöz jutna a konkurencia,

ha a jövőben csak az ő platformjain jelennének meg a CoD új kiadásai, és a Microsoft minden jel szerint erre készül.

Call of Duty: Black Ops – forrás: ActiVision

A technológiai iparágak számára két dolog van, ami minden évben szent és sérthetetlen:

  • az Apple új iPhone-t ad ki,
  • az ActiVision új Call of Duty-val jelentkezik.

Ez a következetesség mindegyikük számára kitörölhetetlen érdemeket és nagy bevételeket hozott, meg persze sikerült kivívniuk vele a konkurencia tiszteletét. Mivel erős nevek és jellemző rájuk a kimagasló minőség, a versenytársak nem mennek szembe a premierjeikkel. Ez egy önmagát generáló folyamat:

ha mindenki félreáll az útból, az egyfajta monopol helyzetet teremt, és az ellenfél csak annyit mond: „jól van, csináld”.

Mivel az ActiVision a Call of Duty-val már rég kivívta magának ezt a tekintélyt, a Sony meghökkenve szembesülhetett azzal, hogy a neki is egy rakás pénzt nyomtató franchise-t felfalja a konkurencia.

Ütik egymást a konzolpapák

Jim Ryan (PlayStation) és Phil Spencer (Xbox) vezérigazgatók épp’ a napokban vívják a nyilatkozatháború első nagy csatáit az ActiVision Blizzard felvásárlása miatt. Előbbi azzal ment neki a Microsoft-os fejesnek, hogy a CoD eddig kiegyensúlyozott módon jelent meg a különböző platformokon, de a piac most felborulhat – még egyszer: egyetlen játék miatt!

A PS-vezér harmatgyengének minősítette Spencer múlt heti érvelését, mely szerint a Call of Duty még évekig megmarad PlayStation-ön – írja a PC Gamer. Ez szerinte több szempontból sem megfelelő válasz, ahogy azt sem tartja korrektnek, hogy az Xbox-os igazgató „a szokásos játékipari gyakorlatokon messze túlmutatónak” nevezte azt, amit a háttérben ajánlottak a Sony-nak.

„Nem akarom kommentálni azt, amit – én legalábbis – titkos üzleti megbeszélésként értelmeztem, viszont azt gondolom, ha már Phil Spencer a nyilvánosságot is bevonta az ügybe, helyre kell tenni a dolgokat”

– érvelt Ryan, majd feketén-fehéren közölte: a Microsoft azt ajánlotta nekik, hogy a felvásárlás után

a Call of Duty MINDÖSSZE HÁROM ÉVIG marad meg PlayStation-ön.

Phil Spencer (balra) és Jim Ryan. Forrás: La Tercera

Ez azt jelenti, hogy a Microsoft nem kívánja meghosszabbítani az ActiVision élő szerződését a Sony-val, és ebben éppen három éves együttműködés szerepel. A megállapodás vélhetően az idei Modern Warfare 2-re és a Warzone 2-re, valamint a Black Ops fejlesztőjének, a Treyarch-nak az új játékára vonatkozik (utóbbi érkezése csak valamikor 2024-ben várható).

Jim Ryan közölte: a PlayStation és a CoD kapcsolata húszéves múltra tekint vissza, így a legkevésbé sem tartja megfelelőnek a jelenlegi ajánlatot, ami szerinte káros hatással lesz a gamerek érdekeire.

„Szeretnénk garantálni, hogy a PlayStation játékosai továbbra is a legjobb minőségű Call of Duty élményben részesüljenek, és a Microsoft javaslata aláássa ezt az elvet”

– jelentette ki az igazgató, és ha szeretnénk sem nagyon tudnánk vele vitatkozni.

Ami azt illeti, nem csak neki nem tetszenek a Microsoft tervei, hanem a gazdasági tevékenységeket szabályozó hatóságoknak sem. Az Egyesült Királyság Verseny- és Piacfelügyeleti Hivatala épp a múlt héten fejtette ki aggodalmait az ActiVision beolvasztása miatt, amiről az a véleményük, hogy aránytalanul nagy hatást gyakorolhat a Sony versenyképességére.

A rend kedvéért: mindez nem befolyásolja majd a CoD PC-s megjelenéseit – miért is tenné, mikor a világ nagy része a Microsoft gyártotta Windows alatt fogja őket futtatni, ugyebár…

A trösztellenes vizsgálat hátteréről és lehetséges kimeneteléről itt írtunk:

Vizsgálat indult a Microsoft ellen: korábban vagy csak Xbox-ra jönnek az új Call of Duty-k?

 

https://leet.hu/iskolakezdes/

×