Akár te is összerakhatod, de jól fel kell túrnod a szekrény alját: kelleni fog néhány ellenállás, egy kézi leszorító és egy kanál!

Szenzációs „hogyan csináld?” videón mutatja be Linus Åkesson YouTuber a Commodore 64-ből kreált teremint, ami a legelső tömeggyártásba került elektronikus hangszer volt, és elektromágneses interferenciát használt az egyedi hangzás felépítéséhez.

Forrás: lftkryo, YouTube

A készüléket az alkotójáról, Leon Theremin (1896-1993) szovjet feltalálóról nevezték el, és annak ellenére, hogy a hangját a legtöbben régi sci-fik-ből ismerjük (a földönkívüliek drámai megjelenítéséhez használták), nagyon összetett zenei műveket lehetett készíteni vele, sőt, kifejezetten nehéz megszólaltatni. Éppen ezért szenzációs, ha valaki olyan mesterien játszik rajta, mint az egyébként hegedűvirtuóz Illényi Katica:

 

Na, és akkor most EZT rakd össze otthon!

Åkesson videójával akár működhet is! Mivel az eredeti hangszer „csak” egy elektromágneses mező meg-megszakításával vinnyogta magából a földön túli hangzást, a feladat egyszerűnek is tűnhet, de hogy ezt ki lehet hozni egy ősi Commodore 64-ből, az igazi világszám!

Forrás: lftkryo, YouTube

A vájtfülűek hamar észre fogják venni, hogy teljesen ugyanazt a hangzásvilágot nem lehet egy C64-ből előállítani (hiszen csak a klasszikus gamer eszköz vezérhangjával lehet dolgozni), valóban lenyűgöző a végeredmény. Åkesso

fogott két C64 555-öt, négy különböző ellenállást, egy kézi leszorítót és egy kanalat (!),

majd a műszaki rajz alapos megismerése és némi forrasztgatás után már le is hadonászott vele egy klasszikus zeneművet, amibe jól belerondított egy szúnyog…

 

Imádjuk az elmés sufnituningot! Ha Te is, ezt még ne hagyd ki:

LOL: lóvá alakított íróasztallal izgalmasabb a Red Dead Redemption 2 is!

 

https://leet.hu/iskolakezdes/

×