Bitang gyors lesz az újabb USB, reméljük ezúttal valami frappáns nevet is sikerül neki választani.

Brutális adatátviteli sebességre lesz képes a legújabb USB-szabvány, az USB4 2.0-ás verziója, ami a jelenleg kapható leggyorsabb eszközök duplájára (!!!) lesz képes. Ez konkrét számokban azt jelenti, hogy az újfajta USB 80 Gbps sebességre lesz képes, szemben az USB4 és a Thunderbolt 4 40 Gbps sebességével.

A részletes technikai paraméter egyelőre még kidolgozás alatt állnak, de a legfontosabb dolgokat már megosztotta a nagyérdeművel az USB Promoter Group. Eszerint az eszköz támogatni fogja a Type-C csatlakozót, kompatibilis lesz a korábbi USB és Thunderbolt 3 szabványokkal is, de támogatni fogja a DisplayPort és PCIe specifikációkat is. Sőt, mivel a már meglévő, a 40 Gbps-hez is használt kábelek képesek a magasabb sebességre, azokat sem kell majd lecserélni.

„Ismét az USB hagyományait követve ez a frissített USB4 specifikáció megduplázza az adatteljesítményt, hogy magasabb szintű funkcionalitást biztosítson az USB Type-C ökoszisztémának” – mondta Brad Saunders, az USB Promoter Group elnöke. ‘A megoldások közül a legnagyobb hasznot ebből a sebességnövekedésből a nagyobb teljesítményű kijelzők, tárolók, valamint az USB-alapú hubok és dokkolók élvezik.

Még érdekesebb lehet, hogy az új szabványnak köszönhetően az USB 3.2 eszközök elméletileg meghaladhatják a 20 Gbps sebességet. Hogy ez pontosan miként valósulhat meg, azt nem tudni, de a PC Gamer arra tippel, hogy lehet nem maguk a kábelek jelentik a korlátozó tényezőt, hanem inkább a vezérlők vagy más komponensek.

A lehetséges nevekről sincsenek még infók, az USB 4.0 Version 2.0 elnevezés ugyanis nagy valószínűséggel csupán placeholder, ami addig lesz rajta, amíg elő nem rukkolnak valami frappánssal. Bár osztjuk a PCG véleményét, és imádkozunk, hogy ne valami olyasmi legyen, mint például a a SuperSpeed USB 3.2 Gen 2×2.

A részletes bemutatóra a novemberi két USB-fejlesztői napon lesz érdemes számítani, ami egyben azt is jelenti, hogy nem holnap fognak a boltok polcaira kikerülni.

Na és erről hallottál már?

SSD vásárlásán gondolkodsz? – Jó hírek érkeztek, ám eddig érdemes kivárni

 

https://leet.hu/vga-kartyak/

×