A TrendForce elemzői ritkán tévednek.

Az elmúlt hónapok trendjei alapján kijelenthettük, hogy a videókártyák árai folyamatosan csökkennek, 2020 óta nem találkozhattunk ilyen kedvező árcédulákkal. Több tízezres, néhány esetben százezres nagyságrendű változást jelent ez forintban, melyek között hajlamosak lehetünk elfelejteni, hogy más komponensek ára is egyre jobban alakul.

A TrendForce ismét átvizsgálta a jelenlegi piaci és iparági helyzetet, úgy tűnik, hogy az SSD-kben vagy akár telefonokban használt NAND chipek árai hatalmasat eshetnek. Az egyre csökkenő keresletnek köszönhetően, a gyártóknak alacsonyabb árcédulát kell rakniuk a chipszállítmányokra, hogy sikeres üzleteket üthessenek nyélbe.

A flashmemória egy nem felejtő, megmaradó típusú számítógépes adattároló technológia, mely elektronikusan törölhető és újraprogramozható. A tároló eszköznek nincs szüksége tápfeszültségre ahhoz, hogy a benne tárolt információt megőrizze. Ezekből két fő típust különböztethetünk meg a NAND és a NOR képében, ám a NAND előállítása jelentősen olcsóbb és nagyobb a kapacitása is, így ez terjedt el a mindennapi készülékekben.

NAND chipek SATA és NVMe SSD-ken

Pár hónapja az elemzők 15-20%-os csökkenésre számítottak, ám úgy tűnik, hogy ez akár 30-35%-ra is rúghat!

A NAND piac is éppen csak most kezdi megérezni a COVID-járvány utáni lenyugodást. Abban az időben maximumra csavarták a gyártókapacitást, hogy a hirtelen fellépő igényeket ki tudják elégíteni. Az elmúlt időszakban azonban a laptopok, mobiltelefonok és PC-k iránti kereslet egyre csak csökken, az emelkedő infláció és a magas energiaárak sem igazán segítenek ezen.

A TrendForce szakemberei szerint elképzelhető, hogy a következő, Q4-es negyedévben további 20%-kal csökkenhetnek a NAND chipek árai, így az erre épülő komponensek is. Ha SATA és NVMe SSD, netán nagy méretű memóriakártya vagy pendrive vásárlásán gondolkodunk, akkor érdemes lehet várni év végig vagy 2023 elejéig. Abban biztosak lehetünk azért, hogy a fenti százalékokból a gyártók is profitálnak majd, de a felhasználói árakat is pozitívan érintik a változások. Természetesen a fenti százalékokkal csak akkor kalkulálhatunk, ha valamilyen váratlan esemény nem történik. Az elmúlt években sajnos olyan is előfordult, hogy egy-egy természeti katasztrófa miatt hónapokra leállt a gyártósor.

Forrás: TrendForce

Te tervezed SSD vételét a közeljövőben?

50 évnyi gaming történelmet árul egy férfi 1 millió euróért – Igazi kincsek vannak benne

https://leet.hu/vga-kartyak/

×