Már csak az Intel válaszára kell várnunk.

Az AMD hétfőn késő este leleplezte a következő generációs processzorait. Hosszú hónapok óta érkeznek pletykák a 7000-es szériáról, ám ezek sok esetben direkt visszafojtott, belsős példányokról szólnak. Éppen ezért mindig óvatosan kell kezelni az ilyen híreket, de még a gyártó hivatalos prezentációja után is érdemes megvárnunk az első független teszteket. Azt nem lehet letagadni, hogy diasorokon mindig a legjobb eredményeket sorolják fel az óriáscégek. Könnyen lehet, hogy a saját felhasználási módjainkban vagy a gyakran futtatott játékokban nem a hatalmas betűkkel kiírt teljesítményjavulást tapasztalhatjuk majd.

Nézzük is, hogy mit ígér az AMD a Ryzen 7000-es szériával!

A felhozatal

Ahogy azt sejteni lehetett, első körben négy modell érkezik meg a boltok polcaira. Két egység a flagship Ryzen 9 szériát képviseli, míg a maradék kettő a 7-es és 5-ös kategóriából kerül ki. Gyakorlatilag minden lehetséges felhasználási módot és területet lefed az abszolút alsó kategória kivételével a vörös óriás, így bátran választhat mindenki. A modellek pontos listája:

  • Ryzen 9 7950X: 16 mag / 32 szál – 170W TDP – 699 dollár – 285000 HUF
  • Ryzen 9 7900X: 12 mag / 24 szál – 170W TDP – 549 dollár – 224000 HUF
  • Ryzen 7 7700X:  8 mag / 16 szál – 105W TDP – 399 dollár – 162000 HUF
  • Ryzen 5 7600X:  6 mag / 12 szál – 105W TDP – 299 dollár – 122000 HUF

A hazai árak az első időszakban valószínűleg jóval magasabbak lesznek a közvetlenül átváltott MSRP árhoz képest, akár több tízezer forint eltérés is lehet majd.

A fejlődés

Az AMD nem finomkodott a számokkal, nem csak a korábbi modellekhez, hanem az Intel jelenlegi csúcskategóriájához is hozzámérték a friss termékeiket. A Zen 3 (Ryzen 5000) processzorokhoz képest ~13%-os IPC (egy órajelciklus alatt elvégzett műveletek száma) fejlődést ígér az AMD, mely a processzorok órajeleinek megemelésével akár 29%-os egyszálas teljesítménynövekedést is takarhat. Ez bizony már minden felhasználási területen érezhető lesz majd.

A következő diasoron a jelenlegi és a szeptemberben debütáló flagship szörnyeket hasonlította össze az AMD. Jól látható, hogy játékokban is mérhető FPS emelkedésre számíthatunk, de renderelés és egyéb számítást igénylő programok alatt sem kell szégyenkeznie az új generációknak.

Ezután találkozhattunk a legmeglepőbb képpel. Az AMD ezúttal a következő generáció leggyengébb modelljét hasonlította össze az Intel, közel kétszer annyiba flagship(!) processzorával. A felbontás ezúttal 1080p volt, a beállítások pedig High presetre lettek belőve. A GTA V-ban is csak 3% lemaradása volt az újoncnak, ám az F1 2022 vagy épp a Rainbow Six Siege esetében bizony a 6 magos Zen 4 CPU odapirított 8+8 magos Intel 12900K-nak. Ha a hivatalos, de független mérések is megerősítik ezt, akkor új győztest avathatunk a 299$-os kategóriában.

Ne feledjük azonban, hogy az Intel heteken belül szintén leleplezheti a 13. generációs Raptor Lake processzorait. Nagy eséllyel ők sem ültek a babérjaikon, ahogy a kiszivárgott eredményeik is kifejezetten biztatóak. Az sem elhagyható tényező, hogy az AMD Zen 4 kizárólag DDR5-öt támogat majd, így mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni, ha fontos a memória mennyisége. „A” jelölésű alaplapra nem számíthatunk egy ideig, a B650 lesz a belépő kategória, ám ezek árazása egyelőre ismeretlen. Ráadásul az első hónapban csak az X(E) jelölésű, drágább lapokkal találkozhatunk a boltok polcain, így türelmesnek kell lennünk, ha spórolni szeretnénk az alaplapon.

Az AMD Ryzen 7000-es processzorok és a fentebb említett X(E) chipsetes alaplapok szeptember 27-én debütálnak, a B-s alaplapok októberben érkezhetnek majd. 

Forrás: Videocardz

Még szinte meg sem jelent új Intel kártya, máris befogták bányászni – Nem volt jó ötlet

https://leet.hu/vga-kartyak/

×