Még mindig tart a per Zuckerberg és felesége ellen, amiért visszaéltek userek millióinak adataival. Úgy tűnik, némi pénzzel ezt is el lehet intézni.

Egyre erősebben – és jogosan – érezheti úgy Mark Zuckerberg és a Metát vezető felesége, Sheryl Sandberg, hogy bármit megtehetnek, hiszen ha le is buknak valamivel, csak perkálnak egy számukra nem túl jelentős összeget, aztán mindenki mehet a dolgára.

A Facebook-Instagram-WhatsApp triót birtokló vállalat első emberei háttéralkut kötnének az utóbbi néhány évtized egyik legmocskosabb botránya kapcsán indult perben, és már tettek is egy erre vonatkozó – egyelőre nem nyilvános – ajánlatot. A HVG a Guardian nyomán emlékeztet: Zuckerbergék még mindig a 2016-os, Donald Trump által megnyert amerikai elnökválasztás miatt járnak a bíróságra: mint két évvel később kiderült, a referendumot – a szintén Facebookon terjengő orosz propaganda mellett – komolyan befolyásolhatta egy angliai adatelemző-politikai tanácsadó cég.

A Cambridge Analytica – mostanra egyértelműen – többmillió felhasználó adatait kapta meg a Facebook-tól.

Veled is megtörténhet

Bár egy óceán és még néhány európai ország választ el az ügytől, nem függetlenítheted magad tőle, hiszen ahogy amerikai userekkel, úgy bárki mással is megtörténhetet (talán meg is történt), hogy tisztességtelenül használják fel a social media alkalmazások által róluk kinyert adatokat.

Ez már rég nem arról szól, hogy mit engedsz látni a Metának és mit nem, hiszen a tevékenységeid alapján esélyes, hogy többet tudnak rólad, mint Te, saját magadról.

Ha például a bizonytalan szavazók közé tartozol – akikről mindenhol a világon köztudomású, hogy az utolsó pillanatban is megfordíthatják a választási esélyeket -, akkor nagyon nem mindegy, hogy a közösségi média birtokában lévő adataidat megszerzik-e ebben érdekelt felek, akár pénzért, akár trükközéssel.

Mert a bizonytalan szavazókat pontosan megcélzó hirdetésekkel választásokat, ezáltal országok, kontinensek, vagy extrém esetben az egész világ sorsát befolyásolni lehet. És ez ne múljon már csak azon, hogy kinek mennyi pénze van foglalkoztatni egy minden hájjal megkent adatelemző céget – például a Cambridge Analyticát!

Mark Zuckerberg az Analytica-botrány kitörése után nyilatkozik

A Z házaspár egy San Francisco-i szövetségi bíróság visszajáró vendége, és legközelebb szeptember 20-án várná őket „szívélyes” fogadtatás, hogy a nyomozati szakaszban vallomást tegyenek. Erre nem biztos, hogy sor kerül, mert ajánlatot tettek a felpereseknek, vagyis háttéralkuval vennék elejét a Facebook-felhasználók által indított csoportos per folytatásának.

Ilyenkor mindig pénzről van szó. Itt vélhetően a nagyon soknál is több pénzről, hiszen egy ugyancsak a Cambridge Analytica ügy miatt indított eljárást már elbuktak, és akkor

4,9 milliárd dollárt (több mint kétezer milliárd forintot, vagyis nagyjából a Paks II. projekt költségvetésének felét) kellett bírságként kifizetniük.

A grandiózus összeget a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság felé utalták el, szintén háttérben történt megegyezés nyomán, úgy tudni azért, mert Z csak így tudta elkerülni a bizottsági meghallgatást.

Meg sem próbálta megvédeni az igazát. Mert jó eséllyel nincs is neki.

A két eset hasonló, ezért nincs okunk feltételezni, hogy ne lenne baromi sok nulla azon a csekken, ami egyelőre nem nyilvános, és legalább 60 napig (az egyezség részleteinek tisztázásáig) nem lesz az. Egy papucsállatka is gond nélkül kimatekozná, hogy a szeptember 20-ig hátralévő időben már aligha csapnak egymás tenyerébe a felek, tehát

semmi nem indokolja, hogy Z-ék elfáradjanak a bíróságra a vallomás miatt.

Ez lehet, hogy az utolsó utáni esély, amikor a Metát lágyékon lehet ragadni a felelősségért, ami – erkölcsi szempontból – mind tudjuk, hogy őket terheli, de nem nagyon szoktak érte felelősséget vállalni. Hacsak nem tekintjük annak a dollárban is milliárdokra rúgó kártérítést.

Hát nem édik? Forrás: Sheryl Sandberg / Facebook

A Zuckerberg-házaspár nettó vagyona 2022 augusztusában kb. 66 milliárd dollárra rúg. Néhány hangos száj még befogható belőle. Egészen addig, amíg nem akad egy olyan felperes csoport, amelyiket nem a pénz érdekli, hanem az igazság.

Addig álljak fél lábon, mi?

Pedig nem a 2016-os amerikai volt az egyetlen és utolsó választás, amibe a közösségi mamutcég – ha tetszik: beavatkozott. Ráadásul Z nyíltan vállalja, hogy 2020-ban már nem közvetve csinálták, mint a Cambridge Analytica esetében, hanem önként, miután az FBI figyelmeztette őket, hogy az orosz propaganda ismét megpróbálhatja fordítani az esélyeket a Facebookon keresztül. Erre azzal reagáltak – árulta el Z néhány napja Joe Rogan podcast csatornáján, hogy maguk kezdték el lassítani a híráramlást Joe Biden fiának „laptopos” botránya kapcsán. Mint ugye kiderült, nagy kópé az elnöki csemete, hiszen elhagyott PC-jéről kétes ukrajnai bizniszekkel kapcsolatos levelezések kerültek elő…

Forrás: Origo

A 24.hu a műsort idézve megírta: Zuckerberg azzal védekezett, hogy „nem blokkolták”, hanem csak „átmenetileg korlátozták” a Hunter Bidenről szóló New York Post-értesülés terjedését. Ezzel a saját tényellenőreiknek akartak időt hagyni a tartalom felülvizsgálatára – mondta. Komolyan: meddig akarunk még hinni a fickónak?

Na és fizetni az ilyen stílusban kezelt tartalmakért?

Fizetnél-e a Facebookért, Twitterért, Instagramért, ha kellene?

 

×