Komoly összegre perelik a Sony-t, a vád azonban egy általánosan elfogadott piaci szokáson alapszik, ami nem a japán játékgyártó találmánya.

A történetének talán legdurvább perével kell farkasszemet néznie a világ egyik vezető játékipari vállalatának, a Sony-nak, miután körülbelül 9 millió brit személy nevében túlárazás miatt vádiratot nyújtottak be ellenük az Egyesült Királyságban. A jogi keresetet Alex Neill, fogyasztóvédelemre specializálódott jogász adta be a vállalat ellen, ami ha elveszíti a pert, akkor 5 milliárd fontot, hozzávetőlegesen 2,39 billió forintot kell fizessen a károsultaknak – írta a Sky News.

A vád szerint a Sony megsértette a versenyjogot, amikor 30 százalékos sarcot szedett a PlayStation Store-ban értékesített tartalmak után. Eszerint ezzel a magatartással a vállalat szándékosan felverte a játékok árát, illetve tisztességtelen feltételeket szabott a kiadóknak és a fejlesztőknek, ha azok tervezték kiadni az alkotásaikat a konzolra.

Így kvázi minden brit játékos, aki 2016 augusztus 19. után pénzt költött a PS Store-ban potenciálisan jogosult a kártérítésre, ami személyenként 67 és 562 font között mozoghat.

Mindezzel viszont az a probléma, hogy a Sony 30%-os jutalékos rendszere tulajdonképpen iparági standard, amit ugyan az utóbbi időben már több helyütt láthatunk változni, de a platformok tulajdonosai/gyártói általában ennyit szoktak elkérni eladásonként. Ugyanakkor az árak meghatározása is egy komoly feladat lehet a vád részéről, hiszen a felhasználók tulajdonképpen maguk dönthettek a vételről, azaz elfogadták azt az árat, amit a Sony konkrétan a játékaira sütött.

Sőt, Richard Hoeg, a Virtual Legality videojáték-ipari jogi csapat oszlopos tagja azt is kiemelte az Eurogamernek, hogy a vád tulajdonképpen azon alapszik, hogy a Sony a 30%-os részesedésével mesterségesen tartotta fenn az árakat, azaz a játékosok többet fizettek, mintha kevesebb sarcot szedtek volna. Ez azonban nem teljesen igaz, hiszen a Steam, az Epic Games és PC-n a Microsoft sem 30%-ot csíp le az eladásokból, hanem 25 és 12%-ot, az árak azonban mégis közel azonosak, sőt, nagyon nem térnek el a PS Store-ban feltüntetett áraktól sem. Ezek miatt pedig elég nagy talány, hogy mi lesz az ügy vége, vagy eljut-e egyáltalán a bíróságig.

Na és a magyar szinkronos God of Warról hallottál már?

A God of Warhoz is készül magyar szinkron – Már bele is nézhetsz

 

https://leet.hu/akcios-szoftverek/

×