Mivel a családok háromnegyedéről mondható el, hogy legalább az egyik tag gamer, a reptereken és a gépeken is új játéklehetőségek nyílnak. Ezt figyeld!

A döbbenetes tempóban bővülő játékipar – mindannyiunk üdvére – lassan meghódítja a légiközlekedést is: a reptereken remek gaming lounge-ok nyílnak, hogy gyorsabban teljen a gyakran többórás várakozási idő, és a hosszú repülőutak is elviselhetőbbek, ha

streamelheted, vagy letöltheted (!) a kedvenc játékod, akár 10.000 méteres magasságban.

Összeállításunkban a világ repterei és légitársaságai közül elsősorban azokat a példákat nézzük meg, ahol a leginnovatívabb ötletekkel vezetik be a gaming lehetőségeket, de az olcsó, mégis nagyszerű digitális megoldások között is szétnézünk. Kezdjük mindjárt az utóbbival.

SmartWings

Bár a horrorisztikus költségek miatt nyilván csak lassan gyűrűznek be a gaming megoldások a repülőgépek utasterébe, a három kontinensre (Európa, Ázsia, Afrika) chartereket, illetve nyári szezonális menetrend szerinti járatokat hazánkból is indító SmartWings olcsón alkotott nagyszerűt a fedélzeti streaming szolgáltatással.

Az egyébként diszkont minőségű gépeket üzemeltető cseh vállalat a szegmensben nem túl szokatlan módon WiFi-t biztosít az utasoknak, ám ez (sajnos) nem azt jelenti, hogy a felhők között is böngészheted a Leet.hu-t, hanem azt, hogy

eléred vele a repülő saját szerverének digitális tartalmait.

Az adatforgalom mindig lehetne acélosabb, de a szolid sebesség ellenére gond nélkül és INGYEN streamelhetők zenei műsorlisták, nemrég futott mozifilmek, közönségkedvenc sorozatok és egyszerűbb, de tökéletes unaloműző játékok. A legjobb viszont a bolt, ahol piaci áron férhetsz hozzá friss gamekhez:

Csak csatlakozol a hálózatra és egy korlátozott, de ügyesen összeválogatott listából már tölthetsz is le PC-re olyan címeket, mint a Horizon Zero Dawn, a Battlefield V, vagy a Monster Hunter, hogy aztán a lehajtott tálcára dobott laptopon, már a gépen ülve belevágj a kalandokba.

GameWay

Ez már egy elég komoly franchise és az előbbinél jóval magasabb színvonalat képvisel – persze egy reptéren könnyebb is összehozni olyan gamer lounge-okat, ahol sokkal nagyobb sebességgel, helyi hardvereken, kényelmes fotelekbe süppedve lehet agyonütni az időt.

Ha a francnak kell a 47. Duty Free Shop, nem muszáj végigtalpalnod az egész terminált, csak levágódsz a telepített arcade-ban és mehet a játék – a 36 játékkonzol és a hozzá kapcsolt óriási 4K kijelzők valamelyikén!

Az Airport Technology Jordan és Emma Walbridge társalapítókkal beszélve megtudta, hogy jelenleg Playstation 4 Prokkal felszerelt állomásokat üzemeltetnek, és minden egyes ülőhelyhez zajkioltó fejhallgató jár. Jól mehet az üzlet, mert ha egy unatkozó gamert kell lekötni, akkor az óránként 16, kétóránként 26, korlátlanul pedig 36 dolláros (6.500, 10.500, illetve 14.500 forintos) bérleti díj sem túl magas – csak ne vergődjön a semmittevéstől!

Forrás: GameWay

A reptereket üzemeltető igazgatóknak jobban oda kellene figyelniük arra, hogy mit tartogat a jövő, hiszen amikor szóba kerülnek a videójátékok, általában még az Atari jut eszükbe, vagy egy arcade-stílusú automata, amihez képest mi valami teljesen mást tudunk nyújtani

– mondta Jordan Walbridge.

A GameWay-hez hasonló megoldások persze korábban is előfordultak reptereken, csak éppen más formában és kizárólag VIP-vendégek számára, ami nem túl korszerű hozzáállás. A repterek eddig azért nem fektettek be gamer állomások telepítésébe, mert nem hittek benne, hogy a megéri üzemeltetni őket. A félelmük egyrészt a költséges eszközbeszerzés és a drága fenntartás, másrészt a borsos játéklicencek miatt logikusnak tűnt, de Walbridge-ék kitalálták azt a formulát, amivel jó üzlet lehet, így a megoldásuk várhatóan a világ számos repterén el fog terjedni.

 

A GameWay mindössze 300 Mbit/s-os fel- és letöltési sebességet, illetve húsz darabos játékkínálatot igényelt az első játéktermek megnyitásához, és ötös skálán így is 4,2 pontos elégedettségi mutatót hozott össze az utasok körében. A rendszert a Szingapúr-Changi Repülőtéren, a párizsi Charles de Gaulle Repülőtéren, illetve a texas-i Dallas Fort Worth Repülőtéren is telepítették, egyfajta prémium szolgáltatásként.

Emma Walbridge alapító az egyik arcade-ban. Forrás: The Moodie Davitt Report

Mivel a terminálok búsan bolyongó, megfáradt népe egyre kevésbé motiválható a századik gyorsétteremmel, bolttal, vagy szuvenír üzlettel, de az üzemeltetők célja továbbra is az, hogy lekössék őket, biztos, hogy a gaming állomások gombamód kezdenek el szaporodni a világ légikikötőiben. Ezeknek a koncepcióknak az egyik legmenőbb példája éppen a prémium szolgáltatást elérhető áron kínáló GameWay.

Global Eagle

Vissza a felhők közé: ez a cég nem viccel, hiszen már ott tart, hogy 120 videojáték licencével rendelkezik, és ezek telepítve vannak mintegy száz járat fedélzeti szerverein, magyarán

az utasok letöltési idő nélkül, kattintásra elérik a gépen a kedvenc címeiket, amelyek az üléstámlákba épített kijelzőkön, hozzájuk kapcsolt kontrollerekkel játszhatóak!

Forrás: Grunge.com

Per Norén vezérigazgató rámutatott: évente több mint 150 millió turista játszik az utastérben – csak az ő cége által biztosított szolgáltatás segítségével. A szakember szerint egyre fajsúlyosabb kérdés a légitársaságok számára, hogy milyen gaming szolgáltatásokat kínálnak a járataikon, hiszen már a mai utazóközönség is hajlamos kifejezetten e szerint eldönteni, hogy melyik céggel repüljön, nemhogy a jövő embere, aki még kevésbé akar majd csak azért lemondani a kedvenc időtöltéséről, mert repülőre száll.

Tessék szépen beengedni a gaminget a légiközlekedésbe, és akkor ilyen hülyeségek sem lesznek többé:

Egy törött PlayStation miatt evakuáltak egy repteret

 

×