Egy kutatás egyenesen cáfolja azt a feltételezést, hogy a videojáték egyenesen károsíthatja a mentális egészséget.

Természetesen azt nem mondanánk ki egyértelműen, hogy a videojátékoknak semmilyen hatása nincs. Az elmúlt években több kutatás bizonyította be, hogy a játékok alkalmasak lehetnek oktatásra, segíthetik a demenciában élők helyzetét, csökkenthetik a stresszt, és egyáltalán szórakoztatóak, amitől jobban érezzük magunkat. Sokak számára a játék egyfajta menekülő út, vagy éppen még terápia is lehet. Gondolom a fenti sorokkal mindenki egyetért, ám most egy olyan kutatás született, aminek eredménye azt mondja:

Az, hogy videojátékokkal játszol, semmilyen hatással nincs arra, hogy hogyan érzed magad, nincs hatással a mentális egészségedre.

Az Oxfordi Egyetem tanulmánya szerint a videojátékokkal eltöltött idő nincs hatással az emberek mentális egészségére. Az egyetem a kutatás azzal a céllal indította, hogy bizonyítékkal szolgáljon azon félelmek leküzdésére, hogy a videojáték káros lehet az emberekre.

Korábbi kutatások ugye úgy vizsgálták a jelenséget, hogy megkérdeztek emberek, az Oxfordi Egyetem viszont tényleges játékmeneteket követett nyomon. Nem a játékosok saját bevallására hagyatkoztak, hanem valóban vizsgálódtak a témában, gyakorlatban. A kutatás során hét különböző játékkiadóval dolgoztak együtt, így közel 40 ezer gamer szokásait tudták nyomon követni, akik hozzájárultak a tanulmányhoz.

Az egyik kutató, Andy Przybylski szerint a tanulmány erős bizonyítékot szolgáltat arra, hogy nincs hatással az emberekre a játék.

„A hat hét alatt végzett megfigyelés alapján valóban volt esély arra, hogy megfigyeljük az élettel kapcsolatos elégedettség csökkenését vagy növekedését, de erre nem találtunk bizonyítékot. Arra találtunk bizonyítékot, hogy ez jelentős számban nem befolyásol semmit” – mondta.

A kutató szerint alapvetően a gondolkodásmód a fontos, ahogy az emberek a játékokhoz állnak. A tanulmány megállapította, hogy az egészségesebb motiváció pozitív érzésekkel járt együtt, míg azok a játékosok, akik úgy érezték, hogy játszaniuk „kell”, általában rosszabbul érezték magukat, függetlenül attól, hogy mennyit játszottak. Vagyis az alap mentális állapot határozza meg az elégedettséget, nem a játék.

Természetesen azt a kutatók is elismerik, hogy a „nincs kapcsolat a játék és a mentális egészség között” elmélet megdől, amint szélsőségekkel találkozunk. Ha például valaki napi 10 óránál többet játszik, rögtön más a helyzet. Sőt azt is elismerik, hogy a kutatás nem fedi le az összes embert, aki játszik videojátékokkal, sem az összes játékot.

Annak ellenére, hogy megkerestek 30 kiadót, csak heten vállalták a részvételt. A tanulmányozott játékok az Animal Crossing: New Horizons, az Apex Legends, az Eve Online, a Forza Horizon 4, a Gran Turismo Sport, az Outriders és a The Crew 2 voltak.

Ez tehát most egy nagyon alaptanulmány, ami azt mondja, nem feltétlenül van hatással a játék arra, hogy hogyan érzed magad. Szerinted igazuk van?

Ezt láttad már?

Tényleg jó? – Ez a PC-gyártó a kedvenc most Magyarországon

 

×