Annak az esélye, hogy egy darab űrszemét lezuhan és megöl valakit a következő évtizedben, sokkal nagyobb, mint azt elsőre gondolnánk.

Az emberek sokféleképpen meghalhatnak, és bármennyire is szomorú: tudósok szerint a következő évtizedekben egyre nagyobb problémát jelent majd a Föld körül keringő űrszemét. Friss hírek szerint ugyanis előfordulhat, hogy a lezuhanó űrszemét életeket onthat majd ki.

Bárkit eltalálhat majd a lezuhanó űrszemét.

Az űrszemét egyre növekvő mértéke nemcsak a műholdakat Föld körüli pályára állítani szándékozó vállalatok számára jelent majd problémát, hanem a Föld felszínén élő emberek számára is. Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint, ahogy egyre több űrszemét gyűlik össze a Föld légkörében, az embereket is veszélyezteti. A lezuhanó űrszemét bizony halálesetek okozója lehet.

A tanulmány szerint a következő évtizedben 6-10% az esélye annak, hogy valaki a lezuhanó űrszemét miatt hal meg.

 

A lezuhanó űrszemét miatt az embereknek eddig nem igazán kellett aggódniuk, de mostanra a világűr megnyílt a kereskedelmi piac előtt, ami miatt több vállalat alacsony Föld körüli pályára álló eszközöket tekint üzleti lehetőségnek. Ennek eredményeként egyre több műhold fellövésére számíthatunk, ilyen például a SpaceX több ezer Starlink műholdja, ami internetkapcsolatot biztosít bárhol a világon.

A legrosszabb esetben akár több százan is meghalhatnak egyetlen törmelékdarab miatt – ha az például egy repülőgépbe csapódik.

A Védelmi Minisztérium globális űrfelügyeleti hálózatának (SSN) érzékelői szerint több mint 27000 darab űrszemét kering a Föld körül. A földközeli űrkörnyezetben ennél jóval több olyan kis darab is található, amit nehéz nyomon követni. Elég nagyok viszont ahhoz, hogy veszélyeztessék az űrrepülést és később lezuhanáskor az embereket. Tavaly szeptemberi adat szerint jelenleg 4,550 műhold kering a Föld körül.

Ezt láttad már?

Leállt a Star Wars Knights of the Old Republic remake fejlesztése

 

https://leet.hu/jbl-bt/

×