A cég ismertette a terveit, a két rivális alá vágnának.

Egyre közelebb érkezünk az Intel videókártyáinak megérkezéséhez. Bár Kínában már felbukkant a meglehetősen csúfos kudarcnak tűnő A380, a globális piac bizony még várat magára. Tudjuk, hogy több szériával is készül a kék óriás, az 5 és 7 számmal kezdődő modellek már erőnek se lesznek híján, az A750 várhatóan az RTX 3060 szintjét hozza a belsős mérések alapján, ám ez önmagában mit sem ér.

Az Intel egy olyan szegmensbe akar belépni, melyet hosszú évek óta két cég ural az Nvidia és AMD személyében, így meglehetősen nehéz dolga lesz. Nem elég, ha a kártyák nyers teljesítménye a helyé van, hiszen mindkét gyártó sok modellel van jelen a piacon, a legalsóbb kategóriáktól egészen a flagship, millió forintos bestiákig.

Nagyon kellemes áron érkezhetnek az Intel kártyák, ez lehet a fő fegyverük!

Beindul a marketinggépezet

 

Az elmúlt napokban, hetekben egyre több YouTube csatornán foglalkoztak az Intel kártyáival. Nem véletlenül, ez egy tudatos marketinghadjárat része, hiszen a videókban a cég mérnökei is kisebb-nagyobb szerepeket kaptak, hogy kicsit jobban bevezethessék a nézőket a háttérben meghúzódó fejlesztésekbe, tesztekbe. A sok érdekesség mellett a gamerek legnagyobb része továbbra is egy dologra volt kíváncsi: mennyibe fognak kerülni a kártyák?

Pár nappal ezelőtt egy belsős táblázat már napvilágot látott, mely meglehetősen biztató volt. Ebből már lehetett sejteni, hogy az Intel is jól tudja, hogy a kellemes árcédulákkal tud egyedül felhasználókat csábítani magához az első időszakban. Az A750 papíron erősebb, mint az RTX 3060, ám a fenti dia alapján még olcsóbb is lenne. Könnyen lehet azonban, hogy még ennél is barátibb árcédulákkal találkozhatunk az év második felében.

Az árstratégia

Az Intel a fenti videókban megemlítette, hogy egy meglehetősen érdekes árszabással jelentkeznek, mely ezúttal tényleg a gamereknek kedvezhet. A történet teljes ismeretéhez fontos kiemelni, hogy az Intel kártyák a régebbi grafikus API-kon meglehetősen rosszul teljesítenek, DX 11 és alatta elmaradnak AMD és Nvidia társaikhoz képest, míg a modern DX 12 és Vulkan API-kon szépen futnak a címek.

Éppen ezért, az Intel egy három Tierből álló rendszert is létrehozott a játékok belsős tesztelésénél, ezekbe a kategóriába sorolják be az adott címeket.

  • Tier 1: Modern, akár AAA játékok is, melyek támogatják a legújabb API megoldásokat. Ebben a Tierben az Intel mindkét gyártót lekörözi ár-érték arányban. Ilyen címek közé tartozik a Cyberpunk 2077, a Control vagy épp a Fortnite.
  • Tier 2: Ebbe a kategóriába azok a címek kerülnek, melyek bár DX12 és Vulkan támogatással rendelkeznek, nincsenek megfelelően optimalizálva. Ezek a játékok is meglehetősen kellemesen futnak majd az Intel kártyákon.
  • Tier 3: Ide kerülnek azok a címek, melyek DX 11 vagy még régebbi grafikus API-kat támogatnak, az Intel kártyái ezen a szinten rosszabbul teljesítenek, mint az Nvidia és AMD megoldásai.

Most jön a legjobb rész: az Intel a Tier 3 teljesítmény alapján árazza majd be a kártyáit. Tehát, ha a régebbi játékokban az RTX 3050 szintjét hozza az adott ARC kártya, míg az újakon az RTX 3060 Ti-t szorongatja, akkor is az RTX 3050 árszegmensében találkozhatunk majd vele. Ha valóban betartja ezt a cég, akkor a legjobb ár-érték arányú kártyák érkezhetnek majd a piacra és bizonyára sokan elgondolkodnak egy esetleges váltáson. Aki eddig kivárt, az van talán a legjobb helyzetben, hiszen a másik két cégnek is reagálnia kell valamit majd erre. Reméljük már nem kell sokat várnunk az újdonságokra.

Konzolos vagyok, spórolnom kell? – Ennyi áramot fogyasztanak a játékkonzolok

https://leet.hu/jbl-bt/

×