A Samsungnak egy év után már megint sikerült sokkolnia a közönséget a legújabb 200 megapixeles szenzorral.

A Samsung egészen elképesztő iramot diktál a mobilos piacon. A dél-koreai vállalat épp csak bemutatta az ISOCELL HP1 elnevezésű mobilokba szánt 200 megapixeles kameraszenzorát, ami csak meg sem jelent még, de máris itt a következő lépcsőfok, egy minden korábbinál fejlettebb 200MP-es érzékelő személyében.

Az új kamera a Samsung ISOCELL HP3 nevet kapta, ami azért is lehet sokak számára furcsa, mert még az első sem került még telefonba. A HP3 ugyanakkor hatalmas előrelépés lehet az 1-hez képest, ami a felhasználóknál a méretekben fog igazán meglátszódni. Az új szenzor ugyanis jelentősen karcsúbb lett elődjénél:

a pixelmérete mindössze 0,56μm, ami 12%-kal kisebb, ez pedig 20%-os fizikai méretcsökkentést jelent.

Samsung ISOCELL HP3 render

Az ISOCELL HP3 érzékelő újabb kiegészítései közé tartozik az új Super QPD autofókusz, amely egyetlen lencsét használ négy szomszédos pixel felett a függőleges és vízszintes szögek fáziskülönbségének azonosítására, vagyis minden eddiginél gyorsabb lesz a fókusz. A Samsung szerint jobb HDR teljesítményt is nyújt, és a pixel binning segítségével 50 megapixeles felvételeket vagy 12,5 megapixeles képeket is képes készíteni.

Tervezik beépíteni a Smart-ISO Pro technológiát is, amivel a készülék jobb minőségű HDR-képeket hozhat létre úgy, hogy az alacsony, közepes és magas ISO módok adatait egyesíti, több mint 4 billió szín támogatásával (14 bites mélység), ami állítólag 64-szer jobb, mint az ISOCELL HP1 esetében. Mindemellett a HP3 támogatja a 8K videofelvételt 30fps sebességgel, a 4K videókat pedig 120fps sebességgel – az ígéretek szerint minimális látómezőveszteséggel, film- és moziszerű minőségben.

Mindezek nagyon jól hangzanak, ugyanakkor még senki ne számítson rá, hogy a közeljövőben bármelyik Samsung csúcskészülékben találkozhatunk az ISOCELL HP3 szenzorral. Egyelőre a HP1-et fogják hasznosítani, ami elméletben hamarosan már úton van, míg a most bemutatott kamera a gyakorlatban előreláthatólag 2023 második fele előtt semmiképp sem mutatja meg magát.

via – Samsung

További jó hír, hogy fog jutni mindenkinek PS5:

Enyhül az alkatrészhiány, lesz elég PlayStation 5 mindenkinek

 

×