A kezdő képszerkesztőknek és grafikusoknak nem kell egy vagyont eltapsolniuk a népszerű képszerkesztőre, ez viszont kompromisszumokkal is jár.

Az Adobe egy tőle abszolút szokatlan lépésre szánta el magát. A vállalat ugyanis a héten megkezdte az ingyenes Photoshop bevezetését, amit bárki, bármikor szabadon elérhet és használhat, aki rendelkezik Adobe-fiókkal. Ennek egyetlen feltétele az aktív internetkapcsolat, ugyanis a népszerű képszerkesztő tavaly októberben bemutatott webes felületről elérhető verziójáról van szó.

A Photoshop online kiadása a korlátozott eszköztára miatt természetesen nem teljesen olyan, mint az asztali program, viszont így is egészen remek felhasználhatósággal rendelkezik. Az ingyenes felületet pedig folyamatosan frissítik is, mostanában például olyan eszközökkel bővült, mint a Refine Edge, Curves, Dodge és Burn, de a felhasználók már a Smart Objects konvertálási módot is használhatják – és ez a jövőben még tovább gyarapodik.

Az Adobe a webes szerkesztőjét elsősorban „freemiumként” jellemezte, vagyis bizonyos alapvető funkciók ingyenesen érhetőek el, de a komolyabb funkciók használatát már fizetéshez kötik. Ez a kezdő képszerkesztők és grafikusok számára mindenképpen egy jó kompromisszumnak tűnik, hiszen az alapprogram kicsit sem tartozik az olcsó szoftverek táborába, amihez jó ha dukál egy erőgép is. Így viszont sokan mindkettőt kibekkelhetik.

Hogy Magyarországon pontosan mikor lesz elérhető az ingyenes Photoshop, azt egyelőre nem tudni, egyelőre még csak Kanadában tesztelik a működését. Az Adobe egyébként azt is hangsúlyozta, hogy a webes verzió kap egy mobilos támogatást, így az online megosztott képeket tényleg bármikor szerkeszthetjük.

Hasonló megoldások egyébként akadnak már a neten; az egyik ilyen a Photopea, ami hasonló alapfunkciókat kínál ingyenesen, mint a Photoshop.

via – The Verge

Akciófigyelő | Egy gombóc fagyiba kerül 3 hónap a Game Pass legdurvább csomagjából

 

×