Kiálltak a humorista mellett, akit amúgy kár támadni az LMBTQ-közösség megsértése miatt. Mert ő mindenkit sérteget – épp’ ezzel teremt egyenlőséget.

Ricky Gervais-nek az a profilja, hogy válogatás nélkül bárkibe és bármibe beleáll, ha azon van miért fogást találni, és ha ő egyszer megfog,

szorít, amíg levegőt kapsz, és ez, öregem NAGYON VICCES!

A humoristát a legújabb Netflix-műsora miatt kezdte ki a transzfóbiát kiáltó LMBTQ-lobbi, csak éppen úgy próbálják darabjaira szedni, hogy magukról meg nyilvánvalóvá teszik:

a, cenzúrát követelnek, miközben a kirekesztés a legnagyobb bajuk,
b, nem értik a szarkazmust,
c, végig se nézték a műsort, ami ellen támadásba lendültek.

Lehet, hogy mindhárom igaz, de kétségtelen, hogy alaposan belesétáltak Gervais csapdájába, aki A természetfeletti és egyéb képtelenségek című előadásban előre megmondja, hogy azért fogják támadni, mert szájára veszi benne az LMBTQ-közösséget. Ha ez nem lenne elég, egy ponton kifejti:

„Beszélhetek az AIDS-ről, a nemi erőszakról, a holokausztról, a rákról, a pedofíliáról, csak egy dologról nem: az identitáspolitikáról. Az egyetlen téma, amivel nem szabad viccelni manapság, az a transzkérdés. Ők csak azt akarják, hogy fogadják el őket egyenlőként. Egyetértek. Pont ezért viccelődök rajtuk is.”

A transzfóbiával vádolt humorista egyébként híresen liberális – amit a műsorai alapján úgy él meg, hogy felőle aztán mindenki azt csinál, amit csak akar, de az előadás komolyabb hangvételű perceiben még nyomatékosítja is, hogy támogatja az emberi jogok mindenhatóságát, és transzneműként élni bizony emberi jog.

Fotó: Netflix

Ami az LMBTQ-lobbi háborgását illeti: csúnyán mellé ment, és nem ez az első alkalom – emlékeztet a TechWorld. A portál felemlegeti, hogy legutóbb Dave Chappelle humoristát próbálták hasonló okokból a szőnyeg szélére állítani, amikor a The Closer című műsorában a transz- és LMBTQ-közösségen viccelődött, de a Netflix – a szólásszabadság védelmében – akkor sem hagyta magát.

A streaming szolgáltató vezérigazgatója, Ted Sarandos azzal vette védelmébe a kritizált műsorokat, hogy azok megfelelő korhatár-besorolás alá esnek, márpedig

„felnőttek nézhetnek erőszakot, bántalmazást és zaklatást – vagy szórakozhatnak egy megosztó standupon – anélkül, hogy ezzel kárt okoznának másoknak.”

Nehéz lenne belekötni, ahogy abba is, hogy

„ha cenzúrázunk az Egyesült Államokban, akkor hogyan fogjuk megvédeni a tartalmainkat a Közel-Keleten?”

Tegyük hozzá: nem minden tartalom felel meg mindenkinek, és ez így van jól. Azért a helyedben nem indítanánk el A természetfeletti és egyéb képtelenségeket, ha

  • mélyen vallásos vagy,
  • szereted Boris Johnson-t (?!)
  • utálod a macskákat,
  • vagy globálisan bánt a vitriolos humor, és hogy Gervais-nek semmi, de tényleg SEMMI sem szent!

Mi szóltunk.

Amúgy a Netflix-nek most kisebb gondja is nagyobb egy szabadszájú brit humoristánál:

A Netflix jelszómegosztást büntető rendszere máris egy katasztrófa

 

×