A tesztországokban állítólag nem nyerte el az előfizetők tetszését a Netflix jelszómegosztást kiszűrő és büntető rendszere.

A Netlifx két hónappal ezelőtt jelentette be hivatalosan, hogy záros határidőn belül bevezet egy teljesen új rendszert, amivel a háztartáson kívüli jelszómegosztást szorítanák vissza. Ennek nyilvánvaló oka, hogy a szolgáltató ettől reméli a bevételek növekedését, ugyanis mint kiderült, a konkurenciák egyre szélesebb körben való elterjedésével drasztikusan megcsappant az előfizetőik száma.

Az új büntetéses rendszer lényege, hogy miután kiszűri a nem rendeltetésszerűen használt előfizetéseket, egy üzenetet küld a tulajdonosának, amiben tulajdonképpen ismertetik a lehetőségeket, miszerint a megosztott profilok további használatát vagy letiltják, vagy választás szerint plusz költséget számolnak fel érte. A működését egyelőre nem részletezték, így csak annyit tudunk, hogy a tervek szerint még idén megérkezik, és előbb néhány dél-amerikai országban – Costa Ricában, Peruban és Chilében fogják tesztelni.

A tesztidőszak elindult, és máris egy katasztrófa. 

A rendszert nyilván nem arra tervezte a Netflix, hogy az érintettek szeressék, ugyanakkor a várt hatás sokkal rosszabb, mint amire előzetesen számítottak. A Rest of World beszámolója alapján az egész átláthatatlan és jelenleg sokszor működésképtelen is: nem egyértelmű például, hogy mi alapján történik a szűrés, mert egy csomóan továbbra is ki tudják használni a jelszómegosztást, míg másokat úgy korlátoztak, hogy semmiféle értesítést nem kaptak róla.

De azoknál sem túl jó az arány, akinél jól működött, a portál szerint ugyanis az emberek inkább lemondják az előfizetésüket és visszamennek a kalózoldalakra, minthogy többet fizessenek az egyébként sem olcsó – és egyre drágábbá váló – szolgáltatásért.  

Persze a tesztidőszak pontosan arra való, hogy az ilyen kezdeti hibákat a globális indulás előtt ki tudják szűrni, amire a Netflix maga is rámutatott. A vállalat a szűrésre elméletileg többféle módszert próbálgat, és csak azt fogják a világ többi részén is elindítani, amelyik végül beválik. Azzal is érdemes tisztában lenni, hogy a tesztben résztvevő országokban az Ampere Analysis kutatócég szerint a legalacsonyabb a Netflix bevétele, vagyis itt lehetnek a legárérzékenyebbek a felhasználók.

A rendszert nyilván senki sem várja tárt karokkal, hiszen a Netflix már most is a legdrágább streaming szolgáltatás a piacon. Ugyanakkor azzal is érdemes tisztában lenni, hogy a felhasználási feltételek már most is tiltják a háztartáson kívüli jelszómegosztást, így valójában csak egy létező trükközést próbálnak meg visszaszorítani (még ha ezt korábban maga a Netflix mémesítette).

Az már egy másik probléma, hogy maguk az ügyfélszolgálati alkalmazottak sem tudják, hogy mit mondjanak az előfizetőknek, ha a jelszómegosztásról kérdezik őket. A portálnak egy névtelenül nyilatkozó perui Netflix-alkalmazott szerint azt az utasítást kapták csak, hogy ha egy előfizető azzal érvelve hívja fel, hogy valaki a háztartásából éppen egy másik helyről használja a fiókot, akkor érdeklődjön tovább, és mondja meg neki, hogy egy ellenőrző kód segítségével külön díj nélkül továbbra is használhatja a fiókját.

Erős hónap lesz: Íme az összes sorozat és film, ami júniusban jön a Netflixre

×