Liam Neeson egy epizódszerepre visszatér a legendás jedi mester, Qui-Gon Jinn bőrébe.

Obi-Wan Kenobi mestere először az 1999-es előzménytrilógia első részében, a Baljós Árnyakban tűnt fel, aki tulajdonképpen elindította a jedivé válás útján a fiatal Anakin Skywalkert. Szerepe tehát egyáltalán nem elenyésző a Star Wars univerzumában, elvégre az ő felfedezettjének hathatós segítségével hajtotta igába az egész galaxist a sith Uralkodó, és irtották ki majdnem mind egy szálig a jediket.

Nem is meglepő tehát, hogy George Lucas a karakter megformálását nem a véletlenre, hanem Liam Neesonra bízta. A legendás színész pedig hozta is a kötelezőt, így Qui-Gon film végi halála nemcsak az ifjú Kenobit, hanem a nézőt is földhöz vághatta.

Mint azóta több ízben is kiderült, Qui-Gon sokkal behatóbban tanulmányozta és ismerte az erőt, így megtalálta a módját annak, hogy az erőn keresztül kommunikálhasson az élőkkel, vagy alkalomadtán erőszellem formájában megmutassa magát nekik. A klónháborúkról szóló animációs sorozatban volt, hogy így is tett, a kisebb vendégszerepre pedig a legendás színész is visszatért.

Hogy Liam Neeson élőszereplős Star Warsokban is fel fog-e majd bukkanni, azt nem tudjuk, bár minden lehetőség adott hozzá a most futó Obi-Wan Kenobi-sorozatban. Az viszont már bizonyos, hogy a Star Wars Celebrationön bejelentett Tales of the Jedi animációs sorozatban újra láthatjuk majd a jedit, akinek a bőrébe természetesen Neeson bújik majd.

A Tales of the Jedi egy hatrészes antológia-sorozat lesz, ami annyit jelent, hogy az epizódok nem feltétlenül fognak szorosan kapcsolódni egymáshoz. Persze a Star Wars világából adódóan össze fogjuk tudni kötni a szálakat, de mindegyik részben teljesen más történeteket ismerhetünk meg, más-más karakterekkel a fókuszban.

Az egyik ilyen karakter lesz Dooku gróf, Qui-Gon régi mestere, aki a jedi tanítások helyett inkább a sith utat választotta. Általa ismerhetjük meg a fiatal Qui-Gont is, akit nem mellesleg Micheál Richard Antonio Neeson, Liam Neeson fia fog megszólaltatni, míg ő a felnőtt, idősebb verziója lesz a karakternek.

„Qui-Gon az egyik legjobb és bizonyos szempontból a legérdekesebb Jedi, mert a filozófiája eltér a Jedi Tanácstól” – mondta Dave Filoni a sorozatról a StarWars.com-on. „És hol tanulta ezt, ha nem a mentorától, Dooku gróftól?”.

Üröm az örömben, hogy Filoni szerint a Tales of the Jedi viszonylag kevés párbeszédet fog tartalmazni, helyette inkább a látványra és a hanghatásokra támaszkodnak a történetek elmesélésekor. Vagyis örülhetünk Neeson visszatérésének, de azért reméljük, hogy hamarosan egy másik Sta Wars-sorozatban is viszont láthatjuk majd őt.

A Tales of the Jedi még idén ősszel megérkezik a Disney+ kínálatába. 

via – GamesRadar

45 éves a filmtörténelem és a popkultúra egyik legfontosabb filmje, a Star Wars

×