Szabadon tölthető az első PS5 emulátor, de még senki ne várjon tőle túlságosan sokat.

Az emulátorokkal alapvetően nem lenne sok gond, hiszen tulajdonképpen a segítségükkel lehet akár az eredeti formájukban is megőrizni a régi játékokat még akkor is, ha a célplatformjához már nagyon nehéz, vagy egyenesen lehetetlen hozzájutni.

Néhány túlbuzgó modder azonban nemcsak az eltűnő félben lévő masinákhoz készít ilyen programokat, hanem sokszor az eggyel-kettővel korábbi, ne adj isten kurrens generációs konzolokhoz is, amit a gyártók már sokkal kevésbé szoktak tétlenül nézni. Persze az ilyen emulátorok kezdetben nagyon rosszul működnek és hiányosak is, a játékok pedig egyenesen élvezhetetlenek, vagyis akár évekbe is telhet, mire elérhetik az anyaplatform minőségét.

Ezt azért is volt fontos leírnom, mert a DSOGaming a minap számolt be róla, hogy néhány modder sikeresen megalkotta az első PS5 emulátort. 

 

Az InoriRus csapata által GitHubon jegyzett Kyty nem korlátozódik a Sony legújabb játékgépére, papíron ugyanis a PS4 környezetét is képes emulálni. Ez viszont még nagyon, de tényleg nagyon korai szakaszban van, ami azt jelenti, hogy szinte alig működik még a 0.1.0-es build.

Egyelőre csak egyszerűbb PS4-es játékokkal lehet játszani benne, de érdemes komoly technikai problémákkal számolni – mint például kifagyások, összeomlások, komolyabb FPS dropok stb. Emellett a Kyty nem támogatja az audio be- és kimenetet, az MP4 videókat, a hálózatot, úgy pedig a többjátékos módokat sem, de [még] egyetlen PS5-játék futtatására sem alkalmas.

Akkor mégis minek? 

– kérdezheted amúgy teljesen jogosan. Nos, a Kyty egy nyílt forráskódú fejlesztés, így akinek van rá ideje és affinitása, na meg kellő tudása, az beszállhat a projektbe. Valószínűleg sokan bele is fognak majd nézni az emulátorba, ha pedig a fejlesztés állandósul, akkor akár hamarabb is készen lehetnek vele, mint gondolták.

Ez viszont még nem jelenti azt, hogy el is fognak vele készülni. A Sony, ha azt látja, hogy a PS5 életciklusának érkezik egy olyan PC-s emulátort, amivel illegálisan futtathatóak a játékaik, szinte biztosan le fognak rá csapni. Ez pedig nagyon is valószínű forgatókönyv, hiszen a PS4-gyel 2025-ig terveznek, a PS5-öt pedig valószínűleg még kb. 10 évig életben szeretnék tartani.

Izgalmas bejelentések a Sony-tól: gyorsabban jön a PS5 és egy sor új VR-játék is megjelenik

×