Van olyan specifikáció, ami alá nem érdemes adnunk.

Könnyen előfordulhatnak olyan élethelyzetek, amikor hirtelen egy hordozható gépre van szükségünk, ám nem feltétlenül csak az új vagy drága modelleket nézegetnénk. Szerencsére a hazai használtpiac is meglehetősen telített, szinte minden árkategóriában találhatunk eladó gépeket. Ebben a bejegyzésben azt zongorázzuk végig, hogy mik azok a specifikációk, melyek alá nem igazán érdemes adnunk 2022-ben, ha nem muszáj.

Nézzük is, hogy milyen tulajdonságokra kell odafigyelnünk olcsó, vagy régebbi, használt gépek esetében!

Operációs rendszer

Bár Magyarországban annyira nem elterjedtek, néha felbukkannak ChromeOS operációs rendszerrel felszerelt eszközök is, melyek leginkább az olcsó árukkal csábítanák magukhoz a vásárlókat. A Google által fejlesztett rendszer gyors gyenge hardveren is, ám az alap alkalmazásokon és használaton kívül meglehetősen sok limitációba ütközhetünk bele. Nem telepíthetőek fel rá a szokásos, windowsos .EXE alkalmazások sem, így tényleg csak azoknak ajánlott, akik szinte mindent weben intéznek. A többieknek érdemes Windowsos (vagy Linuxos) gépek felé mozgolódni, hiszen a lehetőségek tárháza jelentősen bővebb lesz.

Processzor

A használtpiacon végtelen konfigurációba beleszaladhatunk, kategórián belül is nehéz lehet döntenünk. Csábítónak hathatnak az olcsóbb, Celeron, Athlon vagy épp Atom processzoros készülékek, ám már a mindennapi használat során is hamar elfogyhat az erejük. Jobb választás lehet egy akár régebbi, de Intel i3 vagy AMD Ryzen 3 CPU-val felszerelt példány. Itt mindenképp érdemes lehet beleáldozni egy kis plusz pénzt a jobb és időtállóbb teljesítmény érdekében.

A memória

A memória szintén nagyon fontos szempont lehet, ám itt már kapunk egy fontos előnyt. Néhány modell kivételével szabadon cserélhetjük a gépekbe pakolt memóriát, így később bővíthetjük még a gépünket. 8GB alá nem igazán érdemes adni, ám ha tudjuk, hogy pár hónapon belül tudjuk bővíteni a laptopunkat, akkor 4 GB-ig lemehetünk, alap felhasználásra még elegendő lehet arra a néhány hétre. Ebben az árkategóriában 8GB felé sem nagyon érdemes mennünk (-ártani persze nem árt-), hiszen azok az alkalmazások, melyek ennél többet kérnek maguknak nagy eséllyel amúgy is limitálva lesznek a többi komponens által.

A háttértár

Bár jól hangozhat az akár 1 TB-nyi HDD tárhely is, sokkal jobban járunk, ha SSD-vel felszerelt modellek közül válogatunk, akkor is, ha kevesebb hellyen kell gazdálkodnuk. Egy SSD szinte új gépet varázsol régi laptopokból is, nem érdemes feláldozni ezt a sebességet, reszponzívitást egy lassabb, de nagyobb kapacitású HDD érdekében. Általában ez is cserélhető komponens, ám néhány gép esetében eMMC háttértárral is találkozhatunk, mely nem cserélhető és sok esetben bővítésre sincs lehetőségünk.

A kijelző és a 3D teljesítmény

Általában ebben az árkategóriában HD (1366×768) vagy FullHD (1920×1080) felbontásokkal találkozunk. A HD már sok esetben nagyon pixeles lehet 14, 15 inches képátló mellett is, így amennyiben megtehetjük nem érdemes FullHD alá adnunk. Méretben a 14, 15 inch lehet az arany középút, ha sokat hordoznánk a gépet, akkor a 13 inch is beleférhet, az alatt azonban már nagyon kompromisszumos lehet a kijelző. A 3D játékokról ebben a szegmensben érdemes lemondanunk, kisebb gépigénnyel rendelkező játékokkal kalkuláljunk csak.

…és a többi

A fentieken kívül a többi tulajdonság inkább szubjektív, erősen a saját preferenciánk dönti el, hogy melyik specifikációnak mekkora súlyt szentelünk. Az alábbiakra érdemes még figyelnünk:

  • Az akkumulátor élettartama – Csak a hordozhatóság miatt kell laptop vagy azért mert 4-5 órát szeretnénk, ha menne akkumulátorról is? Ez máris dönthet két kinézett gép között.
  • Wi-Fi és Bluetooth felszereltség – Milyen generációjú vezeték nélküli hálózat van otthon? Minek többet kiadni egy AX-es laptopért, ha otthon, kollégiumban még AC szabványon megy minden router.
  • Súly, kinézet és anyaghasználat
  • Extra portok vagy extra tulajdonságok – Itt is lehetnek különleges igényeink. Mint például: HDMI helyett DP, ujjlenyomatolvasó, minőségibb webkamera, Ethernet port, Combo jack stb.

Jól látható, hogy azért vannak olyan specifikációk, melyek alá nem igazán érdemes mennünk. Természetesen, ha minden kötél szakad vagy nagyon szerény a keretünk, akkor bevállalhatunk Celeron processzorral felszerelt, 2GB-os modellt is. Ha hosszabb távlatban gondolkodunk, akkor a fentebb említett tulajdonságokat érdemes figyelembe vennünk, nem fogjuk megbánni.

Ma három játékot kapnak ingyen a Netflix előfizetői – és úton a negyedik

×