A gamerek magatartása láthatóan romlott az elmúlt évek során. Hová vezethet ez?

Persze az utóbbi években nagyon sok kutatás bizonyította, hogy az online térben évről évre növekszik a zaklatás, a mérgező, sőt az erőszakos magatartás. Egy friss kutatás most azt mondja: a gamerek több mint 50 százaléka már részt vett internetes, online zaklatásban. Jelenleg a közel nyolcmilliárdot számláló emberiségből közel hárommilliárd aktív gamer, ami azt jelenti, hogy

az emberek nagyjából 20 százaléka már bántott másokat az online térben.

„Az online gaming-közösségek növekedésével a játékplatformokon a rasszizmus és a gyűlöletbeszéd is nőtt” – mutat rá a tanulmány. A Preply 1400 játékost kérdezett meg, ez alapján készült a kutatás eredménye. Az aktív és az alkalmi játékosok egyaránt részesei voltak a felmérésnek.

„A válaszadók több mint fele elismerte, hogy játék közben részt vett mások zaklatásában” – írja a kutatás, majd hozzáteszi, hogy a zaklatók 85 százalékát már letiltották, némították, jelentették vagy bannolták emiatt. A zaklatók gyakran használtak rasszista kifejezéseket. Az áldozatokat leggyakrabban nemük, szexuális identitásuk vagy vallásuk miatt veszik célba.

A tanulmány szerint nagyon sokan azért csesztetnek másokat online, mert korábban őket is bántották. A zaklatást bevallók 92 százalékát mások is zaklatták. Abban azonban szintén 90 százalék egyetért, hogy megélni a zaklatást igencsak nehéz.

A jelentés szerint, ha valaki szeretné elkerülni az állandó zaklatást, akkor kerülnie kell bizonyos játéktípusokat. Ilyenek az online lövöldözős játékok, vagy a multiplayer battle arena játékok. Kiderült, hogy 10-ből nagyjából 7 ember a zaklatások miatt úgy gondolja: abbahagyja a játékot.

Úgy tűnik tehát, hogy nagyon kevés gamer van, aki ne találkozna nap mint nap a zaklatás, bántalmazás valamilyen formájával online. Ugyanakkor azoknak a száma is nő, akik másokat bántanak, még ha nem is vallják be.

De miért jó másokat bántani online? Írd meg kommentben!

A YouTube végre leszámol az egyik legidegesítőbb tulajdonságával

 

https://leet.hu/kodak/

×