A kutatók arra jutottak, hogy célzott génmódosítással alapvető viselkedésformák változtathatóak meg.

A Georgiai Állami Egyetem tudósai génmódosított hörcsögöket hoztak létre a szociális idegtudományok tanulmányozására, és megállapították, hogy a szociális viselkedés mögött álló biológia összetettebb lehet, mint korábban gondolták – olvasható az egyetem oldalán. A kutatást H. Elliott Albers, az idegtudományok régensprofesszora és Kim Huhman, a Georgia Állami Idegtudományi Intézet társigazgatója vezették.

A hörcsögök szerintük azért nyújtanak hatékony modellt a társas viselkedés tanulmányozásához, mert társas szerveződésük sokkal jobban hasonlít az emberéhez, mint az egereknél, annak ellenére, hogy az ők a leggyakrabban használt kísérleti állatok. Huhman szerint a hörcsögök emellett azért is jó alanyok, mert a stresszre adott válaszuk sokkal jobban hasonlít az emberéhez, mint más rágcsálóké.

A tanulmányhoz a CRISPR-Cas9 technológiát használták egy olyan neurokémiai jelátviteli útvonal működésének megszüntetésére, amely kritikus szerepet játszik az emlősök szociális viselkedésének szabályozásában. Ezek a módosítások a vazopresszin és az Avpr1a nevű receptorokat érintették, melyek a párkapcsolati kötődéstől, az együttműködéstől és a szociális kommunikációtól kezdve a dominanciáig és az agresszióig számos viselkedést befolyásolhatnak.

A kutatók azt figyelték meg, hogy az Avpr1a receptor kiiktatása, úgy a vazopresszin rajta kifejtett hatásának megszüntetése drámai módon megváltoztatta a hörcsögök társas viselkedését.

Egy cuki höri

„Nagyon meglepődtünk az eredményeken. Arra számítottunk, hogy ha megszüntetjük a vazopresszin aktivitását, akkor mind az agressziót, mind a szociális kommunikációt csökkenteni fogjuk. De éppen az ellenkezője történt.” – mondta Albers,

Ehelyett a receptor nélküli hörcsögök sokkal magasabb szintű szociális kommunikációs viselkedést mutattak, mint az ép receptorral rendelkező társaik. Még érdekesebb, hogy az agresszivitásban megfigyelt tipikus nemi különbségek megszűntek, mind a hím, mind a nőstény hörcsögök magas szintű agressziót mutattak más azonos nemű egyedekkel szemben.

A hörcsögökön végzett CRISPR-rel végzett munka mindkét kutató szerint jelentős előrelépés volt. A vezető kutatók szerint a génszerkesztett hörcsögök kifejlesztése nem volt egyszerű, de fontosnak tartják, hogy megértsük az emberi szociális viselkedésben szerepet játszó neuroáramköröket,melyeknek transzlációs jelentősége van az emberi egészség szempontjából.

A tanulmányban megjegyzik, hogy a vazopresszin viselkedésének és hatásának megértése teljesen új lehetőségeket adhat az olyan neuropszichiátriai rendellenességek kezelésében, mint amilyen például az autizmus, a Parkinson-kór, a szklerózis multiplex, illetve az ezek miatt kialakult mentális betegségekben, mint a szorongás és a depresszió.

via – PNAS, George State University | A borítókép csak illusztráció, ami a Bölcsek kövére 2 c. filmből származik.

A videojátékoktól okosabbak lehetnek a gyerekek – derült ki egy kutatásból

 

https://leet.hu/major/

×