A FIFA elfogadhatatlan feltételeket szabott az EA-vel szemben, ezért utóbbi inkább úgy döntött, hogy köszöni szépen a közös munkát, de jobb lesz inkább elbúcsúzni egymástól.

Közel három évtizednyi önfeledt móka és kacagás után megszakad a világ egyik leggyümölcsözőbb partnerségi kapcsolata az Electronic Arts és a FIFA szervezete között, ami egyben azt is jelenti, hogy abban a formájában, ahogyan ma ismerjük a népszerű videojáték-sorozat is búcsút inthet a jól megszokott címétől – jelentette be a mai napon az EA.

Persze a FIFA és az EA közötti alapvetően anyagi megfontolásból kirobbant konfliktusáról már egy jó ideje lehetett hallani, azt azonban csak nagyon kevesen gondolták volna, hogy idáig fajul majd a történet. Pedig most megtörtént, azt azonban nehéz megmondani, hogy ezzel melyik fél jár majd jobban.

Az EA a legnagyobb bevétellel rendelkező játéksorozatát kell most átnevezze a kevésbé jól csengő EA Sports FC-re, amit a 150 millió játékos a következő évben már így kell keressen a – digitális és fizikális – boltok polcain. Szerencsére maga a produktum maradhat, sőt, túlzottan sokan nem is kell változtatni rajta, hiszen a legnagyobb játékosokkal, a legnépszerűbb klubokkal és ligákkal [okosan] külön licencszerződéseket kötöttek, így azok biztosan maradhatnak.

Hogy ezen túl pontosan még mi fog változni, azt nem tudni, a címtől azonban jobb, ha mindenki könnyek között elbúcsúzik. 

Pedig a FIFA is jó pénzt kaszált az EA minden évben megjelenő játéknak álcázott pénznyomdájától, ami az elmúlt évtizedekben, de főleg az Ultimate Team debütálásával több mint 20 milliárd dolláros forgalmat generált. A részesedés azonban nem volt elég a futball szervezetnek, ezért Gianni Infantino elnök a FIFA licencdíjának megduplázását kérte, ami az EA esetében kb. 300 millió dollár lenne, illetve szerette volna elérni a név más fejlesztőknek való szabad kikölcsönzését is.

Erre az EA vezetője, Andrew Wilson egy nyilvánvaló és határozott nemmel felelt, ami a Fifának így évi 150 millió dollárjába fog fájni. És ne legyenek kétségeink, a FIFA most nagyon megszívhatja, hiszen nagyon kevesen lesznek hajlandóak ilyen feltételek mellett ennyi pénzt kifizetni nekik csak azért, hogy használhassák a nevüket, miközben az EA exkluzív szerződéseket köt a világ legnagyobbjaival, akik ennek megfelelően csak az ő játékukban szerepelhetnek.

Továbbá az sem vet rájuk jó fényt, hogy egy több évtizedes üzleti kapcsolatot rúgtak fel kifejezetten antipatikus körülmények között, ezzel pedig még inkább lecsökkentik a potenciális partnerek hajlandóságát az üzletre. Tulajdonképpen csak egy olyan vállalat van, amelyik még egy ilyen helyzetben, ilyen áron is képes lehet – és hajlandó lehet – sikerre vinni egy új focis játékot az EA-vel szemben, a másik sportjáték-gyáros Take Two.

„Az EA Sports a Premier League hosszú távú és értékes partnere, és örömmel várjuk a további együttműködést az új korszakban” – mondta Richard Masters, a Premier League vezérigazgatója az EA közleményében, amelyben bejelentette a FIFA-val való szakítást. A nyilatkozatban az európai és dél-amerikai irányító testületeket képviselő tisztviselők, valamint a német és a spanyol liga vezetői is nyilatkoztak, ami valójában egy nyílt üzenet a lehetséges konkurenciák számára.

Hogy ezután a FIFA szervezete mégis mihez fog kezdeni, az egy nagyon jó kérdés, ugyanis jól tudjuk azt is, hogy a koronavírus járvány alatt a legnagyobb bevételi forrásuk, ami miatt konkrétan nem mentek csődbe, az a márkanév videojátékos, pontosabban az EA-nek való licencelése volt.

Életed végéig ingyen ehetsz az ország legjobb burgerezőjében, ha felmutatod az NFT-jüket

 

https://leet.hu/major/

×