A kritpovalutákkal való csalások az elmúlt években minden korosztály körében rendkívül népszerűvé váltak.

A bűnözés, mint tudjuk nem ismer korhatárt, legyen szó nagyon fiatal elkövetőről, vagy aggastyánról. Ez alól természetesen a technológiai csalások sem képeznek kivételt, így eshetett meg, hogy a magyar rendőrök több társával együtt egy 63 éves férfit is előállítottak kriptovalutákkal történő csalás vádjával.

Különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntett, valamint annak kísérlete megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást a Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya (BRFK GBEFO) – írja meg a hivatalos oldalán, a police.hu-n a rendőrség.

A hatóságok a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján úgy vélik, hogy az elkövetők egy kriptovaluták kereskedelmével foglalkozó vállalkozót kerestek meg azzal, hogy kedvező árfolyamon vásárolhat tőlük virtuális fizetőeszközt. Az üzletet egy szállodában bonyolították, ahol harmincmillió forintnak megfelelő készpénzért cserébe egyikük digitális tárcájából látszólag átutalták a megállapodásban szereplő kriptovalutát. A sértett ezután még abban is megállapodott a csalókkal, hogy további hatvanmillió forintért vásárolna tőlük kriptopénzt, majd elégedetten távozott a helyszínről.

Azt már csak utólag vette észre, hogy a digitális tárcájában megjelent kriptovaluta valójában értéktelen, bár annak szimbóluma a megtévesztésig megegyezett egy ismert stabilcoinéval.

A BRFK GBEFO Kiberbűnözés Elleni Osztályának nyomozói később azonosították és elfogták a feltételezett elkövetőket, a 29 éves S. Richárdot, a 26 éves L. Mátét és a 63 éves O. Lajost, akiket gyanúsítottként kihallgattak.  A két fiatalabb gyanúsítottat őrizetbe vették; S. Richárd azóta letartóztatásban van, L. Máté bűnügyi felügyelet alatt áll, míg idősebb társuk – aki a nyomozás adatai szerint a megkárosított ügyfél közvetítésében játszott szerepet – szabadlábon védekezhet.

Az eljárás alá vont férfiaktól a fővárosi nyomozók számítástechnikai eszközöket, több luxusautót és hárommillió forintot foglaltak le, két – jelenleg még ismeretlen – elkövetőt továbbra is keresnek. A 26 éves gyanúsított időközben megállapodott a sértettel, hogy kártalanítja, védőjének közreműködésével hétmillió forintot már ki is fizetett neki.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság külön felhívta rá a figyelmet, hogy a kriptovalutákkal történő tranzakciókkal ugyanolyan körültekintően kell eljárni, mint a hagyományos fizetőeszközökkel is tennénk, és kriptopénzt kizárólag ellenőrzött forrásból vásároljon mindenki.

(A borítókép csak illusztráció)

13 éves magyar hackert fogott a rendőrség, aki miatt nem keveset izzadtak a nyomozók

https://leet.hu/samsungssd/

×