A Magyar Rendőrség nemrég számolt be arról az esetről, amikor egy 13 éves fiú izzasztotta meg nem kicsit a nyomozásban résztvevő szakembereit.

A mai fiatalok, pontosabban a generációs marketing megnevezés szerint Z-generációs fiatalok már beleszülettek a digitális térbe. Fejlett okoseszközökkel, illetve a gyors és szinte mindent behálózó internettel az információkat az előző generációkhoz képest sokkal gyorsabban és hatékonyabban kapják meg, és sokkal hamarabb is hasznosítják.

Mindez a technológia felhasználásának módjával változhat, hiszen van olyan, aki mindezt csupán „haszontalan” dolgokra pazarolja, de vannak olyanok, akik hihetetlen gyorsasággal tesznek szert olyan tudásra, melyre korábban akár több évbe is telt. Emiatt nem is csodálkozhatunk rá az alábbi történetre sem, melyet a Magyar Rendőrség osztott meg a minap.

A 13 éves hekker, aki megizzasztotta a rendőrséget

Április 28-án egy esztergomi anyuka ismeretlen tettes ellen feljelentést tett e helyi rendőrségen, mivel valaki az ő jelszavával lépett be Kréta rendszerébe. A feljelentésben az is szerepelt, hogy valószínűleg a sértett e-mail-fiókjába is beléptek, továbbá egy VanityEmpire című játékba is megpróbáltak belépni, ugyancsak az ő nevében – ez mint kiderült, a játék biztonsági megoldásai miatt nem sikerült. (LOL – a szerk.)

Az ügyben érintett esztergomi diákot is meghallgatták tanúként, aki elmondta, hogy a Discordon ismerkedett meg egy Lil AdaM nevű felhasználóval, aki később küldött neki egy játéknak álcázott AutoClicker nevű program fájlját. Ez valójában nem az volt, aminek mondta, hanem egy adathalász program, ami így a sértett számítógépére került. Így pedig minden gépen lévő felhasználónévhez és jelszóhoz hozzáférhetett – így lépett be a Krétába is.

A nyomozók ahogy haladtak az üggyel, úgy rátaláltak egy Lil AdaM nevű Instagram profilra, rajta néhány képpel is, amiket egy arcfelismerő programmal vizsgáltak. Így jutottak el egy debreceni lakoshoz, a baj csak az volt, hogy a Kréta üzemeltetőjétől kapott belépési IP-címek nem arra a városra mutatnak, hanem egy kisvárdai férfi gépére, amit annak 13 éves fia használt.

Lehet, hogy egy kép erről: , szöveg, amely így szól: „13:52 4G @ AdaM LiAdaM• ነο Lil AdaM ነ Ezzel kezdetét veszi legendás beszélgetésed Lil AdaM ነ felhasználóval. 19, LAdaM5 2021.04.19. WECOORE 286MB 2021. április 20. Dodo 2021.04.20. xDDD most kajak eladoda fiókokat? xDDDDD LiAdaM 2021.04.20. agha Dodo 2021.04.20. laza vagy xD amivel feltöröd de-ket az fent van yt-n vagy valahol? Adam no 2021.04.20. Dodo 2021.04 20. 2021 április 23.”

Kép: Magyar Rendőrség – Facebook

A rendőrség el is ment a címre, ahol kihallgatták a családot, a 13 éves elkövető pedig bevallotta, hogy valóban ő az elkövető, sőt, még büszkélkedett is vele.

A fiú elárulta, hogy online ismerkedett meg a valódi Lil AdaM-mal, akinek a képeit felhasználva készített magának egy kamu-profilt, hogy azzal intézzen különböző hacker-támadásokat. Az adathalász programot részben a netről szerezte, a második felét viszont már ő kódolta magának. A gyerek SSD-jét, telefonját és számítógépét lefoglalva jött csak az igazi döbbenet, ugyanis azokat átvizsgálva kiderült, hogy a nyomozásban lévő eset mellett

lejárati dátumokkal és biztonsági kódokkal együtt megszerzett bankkártyaadatokat, Netflix, Facebook, és 40-50 Discord-felhasználót és jelszót is lopott.

A fiú azzal is dicsekedett, hogy többen kértek tőle különböző oldalak elleni DDoS, vagyis terheléses támadást, melyekért átlagosan 8-10.000 forintot fizettek volna neki. Ezeket elméletileg már nem követte el, bár a nyomozás során kiderülhet ennek ellenkezője is akár.

„Ez a 13 éves fiú olyan biztonsággal mozgott a számítógépes világháló legsötétebb bugyraiban, hogy még a számítástechnika világában járatos fiatal rendőröknek sem volt könnyű szétszálazniuk az ügyet.” – írja a rendőrség a posztjában, melyben külön megjegyzik, hogy az ügy mentén még számos tizenéves kerülhet a látókörükbe.

https://leet.hu/?s=ICESHARK&post_type=product

×