Ha csak Musk ígéreteire alapozunk, akkor a Twitter simán a világ legjobb közösségi oldalává is válhat, de azért várjuk ki a végét.

Épp csak pár napja jelentették be hivatalosan, hogy a világ leggazdagabb, és egyben az egyik legmegosztóbb embere, Elon Musk mintegy 44 milliárd dollárért megvásárolja az egyik legnagyobb közösségi portált, a Twittert. Ugyan a vétel a tranzakció lezárultáig még bármikor meghiúsulhat, ez aligha fog megtörténni, hiszen Musk ajánlatát is azért fogadták el, mert kifejezetten méltányos, kvázi visszautasíthatatlan nagyságú volt, amit szinte biztosan nem fognak túllicitálni.

A Tesla, a SpaceX, a Neuralink és a The Boring Company mellé tehát várhatóan hamarosan becsatlakozik a Twitter is, amellyel hasonlóan magasztos céljai vannak, mint a többi vállalkozásával: jobbá tenni vele a világot. Persze az már más kérdés, hogy mindezt el is hisszük-e neki, vagy inkább jobb szeretünk két lábbal a földön állni és nem elhinni mindent, amit csak kiejt a száján, mindenesetre azért egészen üdvözülendő dolgokat ígért.

Szólásszabadság

Legyünk őszinték, a Twitternek azért az elmúlt időszakban azért bőven voltak kifogásolható húzásai, amikor véleményezett kijelentéseik miatt tiltottak ki – sokszor akár nagyhatalmú – embereket a platformról. Ez pedig nyilván nem mindenkinek tetszik, hiszen a tiltásokat a legtöbbször a rágógumi szabályzatukkal magyarázták, amelyet tulajdonképpen arra húzatnak rá, amire csak akarják.

Musk korábban gyakran bírálta emiatt a Twittert, szerinte ugyanis a platform egyszerűen nem tartja be a szólásszabadság elvét. Ezen pedig mindenképpen változtatni szeretne, azt azonban nem különösebben részletezte, hogy ezt pontosan miként képzeli. Sokan ugyanis a szólásszabadságot azzal azonosítják, hogy mindent és bármit kimondhatnak és posztolhatnak következmények nélkül, ez viszont nagyon hamar totális káoszba torkollhat, amitől – ahogyan a 4chant szokták jellemezni – az internet segglyukává válhat a platform.

„A tulajdonjogtól függetlenül a Twitternek felelőssége van az emberi jogok védelmében, beleértve a diszkriminációtól és erőszaktól mentes élethez, valamint a véleménynyilvánítás és a véleménynyilvánítás szabadságához való jogot – ezt a felelősséget már túl gyakran nem teljesítik. Aggódunk minden olyan lépés miatt, amelyet a Twitter a felhasználók védelmét szolgáló irányelvek és mechanizmusok érvényesítésének csorbítására tesz. Az utolsó dolog, amire szükségünk van, az egy olyan Twitter, amely szándékosan szemet huny a felhasználókkal szembeni erőszakos és bántalmazó beszéd felett, különösen azokkal szemben, akiket ez a legaránytalanabbul érint, beleértve a nőket, a nem bináris személyeket és másokat.” – írta az Amnesty International Musk szólásszabadságról szóló ígéretei nyomán.

Posztok szerkesztése – Edit-funkció

A Twitter-felhasználók már évek óta könyörögnek a posztok szerkeszthetőségéért, de eddig valamiért sosem valósult meg. Musk szinte rögtön azután, hogy részvények révén bevásárolta magát a platformba feltette a kérdést a követőinek, hogy szeretnének-e egy edit-funkciót, amire elsöprő többségben igen válaszok érkeztek. A szavazás zárultával a Twitter fejlesztői is megszólaltak, akik hivatalosan is bejelentették, hogy már dolgoznak a funkción, de kiemelve, hogy nem Musk szavazása miatt. A lényeg, hogy a szerkesztés így, vagy úgy, de jön a Twitterre.

Az emberek ellenőrzése

Az emberek ellenőrizhetőségét is nagyon régóta javasolják a Twitternek, de természetesen ebből sem lett semmi. Legalábbis eddig, Musk ugyanis megígérte, hogy minden egyes  felhasználót azonosítani fog. Hogy ez milyen módon, hivatalos okiratokkal, vagy valahogy máshogy fog történni, azt nem tudni, mindenesetre ha a profilokat tényleg valós emberekhez tudják kötni, akkor jelentősen visszaszoríthatják az olyan cselekedeteket a Twitteren, melyek már a büntetendő kategóriába sorolhatók.

A spam-botok kiszűrése és eltávolítása

A Twitter ezen a téren olyan, mint az Instagram. Folyamatosan jelennek meg olyan kamu profilok, melyek állandóan megjelölik, vagy megemlítik az embereket kártékony oldalakra mutató linkekkel ellátott posztokban. De az sem ritka, hogy kifejezetten gyanús játékok reklámjai jelennek meg a feedben, ami valljuk be, egészen problémás egy közösségi oldalon.

Modellváltás 

Musk többször elmondta, hogy a Twitterre nem egy újfajta bevételszerzési forrásként volt szüksége, ezért egyáltalán nem érdekli, ha esetleg nem lesz gazdaságos a működése. A múltban például többször is kő keményen kritizálta azt, hogy reklámok jelennek meg az oldalon, szerinte ugyanis egy közösségi oldalon ezeknek semmi helye nincsen.

Azt persze nehéz volna megmondani, hogy a reklámokat tényleg el fogja-e távolítani a Twitterről, avagy sem, ugyanis ez számít a platform elsődleges bevételi forrásának. 2021 negyedik negyedévében például az 1,57 milliárd dolláros bevételből 1,41 milliárd dollár származott a hirdetésekből. Ha viszont tényleg eltűnnek a reklámok, akkor érdemes lehet azzal számolni, hogy lehet előfizetéses modellre váltanak.

Új funkciók

„A Twittert is jobbá akarom tenni, mint valaha, új funkciókkal bővítve a terméket, az algoritmusok nyílt forráskódúvá tételével a bizalom növelése érdekében, a spambotok legyőzésével és minden ember hitelesítésével. A Twitterben óriási lehetőségek rejlenek – alig várom, hogy a céggel és a felhasználók közösségével együtt dolgozhassak ennek kibontakoztatásán”. – mondta Elon Musk lelkesen tekintve a jövőbe.

Mindent összevetve tehát Elon Musk nyilvános ígéreteire alapozva egészen bizakodóak lehetünk. Ha mindezeket sikerült valamikor ténylegesen megvalósítani úgy, hogy közben a platform is fejlődik, akkor akár a legjobb közösségi oldallá is válhat a Twitter. Hogy ez pontosan mikor lesz, ha lesz ilyen egyáltalán, azt nyilván nem tudni előre, mindenesetre azért érdemes kivárni a végét, hiszen azt már jól tudjuk, hogy Musk ígéreteit mindig el kell osztani legalább kettővel.

Elon Musk rendesen leverte Jeff Bezost a szupergazdagok listáján

https://leet.hu/samsungssd/

×