Egyre inkább úgy tűnik, hogy a Sony már nem kizárólagosan a PlayStation konzolok tulajdonosait célozná a saját gyártású játékaival.

A Sony tavaly egészen komolyan ráfeküdt a korábban PlayStation-exkluzív játékainak a PC-re történű átültetésére, ami az eladásokat és a pozitív visszajelzéseket tekintve egészen jó döntésnek bizonyult. Ez azonban úgy tűnik, hogy egyre inkább arra ösztönzi a vállalatot, hogy a rendkívül magas minőséget képviselő saját gyártású alkotásaival rálépjen arra az útra, amelyen a Microsoft már sok-sok éve jár.

A Sony álláspontja azonban nem mindig volt ennyire nyitott. Emlékszünk még például arra az időre, amikor még a crossplay-funkciót is határozottan ellenezte, nemhogy azt, hogy az exkluzívai egy másik platformon is megjelenjenek. Ez persze nemcsak a jó fogadtatás miatt változhatott meg teljesen, hanem a számtalanszor hangoztatott fejlesztési költségek növekedése okán is, amit nagyon úgy tűnik, hogy pusztán a PlayStation-konzolos eladások már nem feltétlenül fognak fedezni, de minimum nem hoznak annyi hasznot, amennyit kellene.

Vegyük például az egyik legnagyobb sikernek elkönyvelt Horizon: Zero Dawn-t, ami a legutóbb ismertetett számadatok alapján PC-n és PS-en összesen 20 millió példányban fogyott. Ez persze egy egészen jó eredmény, de ha azt nézzük, hogy jelenleg 116 millió PS4 játékosnál járunk, akkor láthatjuk, hogy a célközönség (platform tulaj) 87-88 százalékát nem mozgatta meg különösebben.

Nagyjából hasonló a helyzet majdnem az összes PS-exkluzívval is, ami azt jelenti, hogy hiába a kiemelkedő konzoleladások, ha a játékokat a PS-tulajdonosok nagy része nem veszi meg. 

Eljött a PlayStation-exkluzivitás vége?

Láthatjuk tehát, hogy az emberek egy jelentős részének nem feltétlenül a Sony exkluzív játékai jelentették azt az okot, hogy PlayStation-t vegyenek Xbox helyett, ami nyilván a konzolok értékesítésének tekintetében most nem lényeges. Ami fontos viszont, hogy a Sony a lehető legtöbbet eladja a játékaiból, ha már dollármilliókat fordít a fejlesztésekre.

Ezért is volt kézenfekvő, hogy portolják a játékokat PC-re is, ami annyira beválni látszik, hogy valószínűleg szakítanak az „Only on PlayStation” mottóval, amit a „First on PlayStation”-re cserélhetnek. Ez pedig egyben a PS-exkluzívok végét jelenti, legalábbis nagyon afelé tendálunk. A PCGamer például pont a napokban szúrta ki a Sony egy – stratégiai vezetői pozícióra szóló – álláshirdetését, amely leírása így szól:

„[Az XY] felelős lesz a globális csatornaértékesítésen belüli stratégiáért és kereskedelmi tevékenységért, és egy egységes, optimalizált PC értékesítési növekedési és kereskedelmi tervet fog nyújtani a központok és a területi csapatok számára, amelyet végre kell hajtaniuk.”

Mindebből pedig egyenesen következik, hogy a Sony tényleg szakít a korábbi felfogásával, és egyre nagyobb figyelmet fordít a PC-s játékosbázis elérésére. Ez nyilván nagyszerű hír a jellemzően számítógépet püfölő gamereknek, hiszen azért nem elhanyagolható azoknak a száma sem, akik tényleg csak az exkluzívok miatt fektettek egy PlayStation-be. Viszont nem érdemes nagyon örülni, ugyanis ez még nem azt jelenti, hogy a Sony játékai azonnal landolnak majd Steamen és/vagy az Epic boltjában.

Borítékolható ugyanis, hogy folytatni fogják a 2021-ben többször demózott módszert, és a PC-s megjelenés évekre, de minimum egyre lesz a konzolos verziótól. Egyébként nagyjából ezt a taktikát alkalmazzák a hamarosan induló játékszolgáltatásuknál is, amely kínálatába sem fognak azonnal bekerülni a legfrissebb Sony-s alkotások.

Akárhogyan is, a Sony egyre inkább nyit az újabb platformok felé, ami egyelőre úgy tűnik, hogy mindenkinek kifizetődő üzlet. A játékosok örülhetnek, hiszen ha türelmesek, akkor nem kell egy külön konzolt venniük egy tucat játék miatt, csak meg kell várniuk a PC-s kiadás érkeztét, ami sok tekintetben még jobb is. Illetve a Sony is örülhet, hiszen így minden téren kimaxolják a játékaik eladását.

A kecske jóllakik, és a káposzta is megmarad.

Mindezt a felvetést egyébként nemcsak az álláshirdetés, hanem egy kiszivárgott, konkrét játékokat tartalmazó lista is megerősít:

Több PlayStation-exkluzív játék jön PC-re – Íme a kiszivárgott lista

 

https://leet.hu/samsungssd/

×