Az Apple fantasztikus élményt és képminőséget ígért, amikor a több száz ezer forintos monitorjának kamerájáról beszélt, de a valóság ettől még nagyon messze van.

Megszokhattuk már, hogy az általános, jól bevált marketinges maszlag mögötti valóság a legtöbb esetben egyáltalán nem olyan szép, mint amilyennek lefestik. Ez a technológiai kütyükre hatványozottan igaz, ami alól sajnos a minőséget folyton folyvást hangoztató Apple sem képez kivételt.

Amikor az almás vállalat bemutatta a Mac Studio mellé ajánlott, hasonló árkategóriába eső, 660-800.000 forintos Studio Display monitorát, nyilván csak szépeket állítottak róla. Azonban miután megérkeztek az első tesztek kiderült, hogy egyáltalán nem olyan tökéletes a helyzet, mint azt az Apple beállította, főleg nem az előzetesen magasztalt 12 megapixeles kamerával.

A legtöbb visszajelzés szerint a legtöbb esetben a webkamera képe homályos, elmosódott és nagyon zajosak. A The Verge például azt írta, hogy „jó fényben borzalmasan néz ki, gyenge fényben pedig egyenesen szánalmasan”, de a The Wall Street Journal sem volt kíméletes, ami szerint a méregdrága monitor kamerája pontosan olyan, mintha egy ősrégi Blackberry-ből szalajtották volna.

Mivel a probléma tagadhatatlan volt, az Apple mindenkit nyugtatni próbált, hogy hamarosan minden problémát orvosolni fognak egy szoftverfrissítéssel, ami közel két hónappal a Studio Display bejelentése után megérkezni látszik – bár sok vizet nem fog zavarni.

Mint halottnak a csók?

Ahogyan a 9to5mac jelzi, a frissítés csak azok számára érhető el, akik a macOS Monterey legújabb bétáját futtatják, és egyelőre nem tudni, hogy mikor lesz elérhető a publikum számára. Néhányaknak viszont volt szerencséje tesztelni a változásokat és jelentik: nem sok minden változott.

Ahogy azt Jason Snell megjegyezte, az Apple tényleg eszközölt némi módosítást, amelyektől a Center Stage képkivágás már sokkal kevésbé agresszív. Mellette James Thomson is ránézett a frissítésre, és szerinte a korábbi állapothoz képest tényleg kevesebb a zaj, valamint egy kicsit több a kontraszt is, de a minőség és az összkép még mindig „eléggé elmosódott” más webkamerákhoz képest.

A 9to5mac szerint a kamera minőségbeli problémája sajnos nem fog megoldódni pár frissítéstől. Ugyanis hiába, hogy az Apple több készülékében is 12 megapixeles kamerákat használ, a legtöbbnek egy normál széles előlapi kamerája van, a Studio Display viszont ultraszéles lencsével rendelkezik.

Ez elvileg a Center Stage funkció miatt van így, ami gépi tanulással mindig a személyre központosítja a képet videóhívás vagy videofelvétel közben. Mivel ez a kamera nem rendelkezik optikai zoommal, a Center Stage digitálisan vágja le a képet, hogy a képen lévő személyeket a középpontba helyezze.

Míg tehát egy iPhone képes valódi 12 megapixeles szelfit készíteni, a Center Stage kamerák 12 megapixeles képeket rögzítenek az ultraszéles objektívvel, majd digitálisan vágják le őket, hogy úgy nézzenek ki, mint egy hagyományos fotó vagy videó. Ez az eljárás pedig rosszabb minőségű képeket fog eredményezni, és ez az oka annak is, hogy az iMac vagy a MacBook Pro webkamerája mindig jobban fog kinézni, mint a Studio Displayé – írta a portál.

A szakértők szerint ezen a szoftveres tuningok nem fognak tudni drasztikus változást elérni, ami azt jelenti, hogy az Apple ezt a problémát csak hardveres úton fogja tudni kiküszöbölni. Ez pedig azt jelenti, hogy azok, akik befizettek a 800.000 forintos monitorra, be kell érjék azzal, amit abból a frissítésekkel még ki lehet préselni.

Persze nem kizárt, hogy időközben az Apple kitalál valami okosságot, de ha mégsem, és valakit nagyon zavar a Display kamerájának minősége, az jobb ha inkább beszerez egy külső eszközt.

Szétkapták az Apple 70.000 forintos kábelét – állítólag ezért ilyen drága

 

https://leet.hu/samsungssd/

×