Egy civil tudós egészen lenyűgöző képet készített a Naprendszerünk legnagyobb bolygójáról, a Jupiterről.

A NASA June űrszondája februárban már 40. alkalommal haladt el a Jupiter mellett, ami azt jelenti, hogy bőséggel akadt alkalma lélegzetelállító közeliket lőni a naprendszer gázóriásáról. Az egyik ilyen alkalommal viszont egy egészen lélegzetelállító pillanatot sikerült megörökítenie.

Amikor a Ganymede, a Jupiter legnagyobb holdja (mi akár egy külön bolygó is lehetne, ha a Nap körül keringene) az óriási égitest és a Nap között haladt el, tulajdonképpen napfogyatkozást okozott – legalábbis az óriási égitest egy részén. Az alábbi képen az látható, ahogy a Ganymede árnyékot vet a gázóriás felhőcsúcsaira, a NASA szerint pedig az, aki meg tudna birkózni a sugárzással és ebben az árnyékban felpillantana, az teljes napfogyatkozást tapasztalna.

Jupiter solar eclipse

A megosztott képet Thomas Thomopoulos civil tudós készítette a JunoCam nyers adataiból, amikor a szonda 71.000 kilométerre repült a Jupiter felhőtakarója felett, ami nagyjából 15-ször közelebb van, mint a Ganymede 1,1 millió kilométeres keringési távolsága.

A Jupiteren egyébként egyáltalán nem olyan ritkásak a napfogyatkozások, mint nálunk a Földön. Ennek az az egyszerű oka, hogy a Jupiternek négy hatalmas holdja is van – az IO, az Európa, a Kallisto és a Ganymede, amelyek amelyek közelebb keringenek a bolygójuk síkjához, mint a mi egyetlen holdunk. Pályájuk során a Ganymede egyszer, az Európa kétszer, az IO pedig akár négyszer is átvonul, mindezt hét nap alatt, és mivel közel vannak az anyabolygóhoz, gyakran árnyékot is vetnek.

A Juno űrszonda hosszú távú küldetése a naprendszerünk legnagyobb bolygójának időjárásának és dinamikájának feltérképezése, megértése. A bolygó közeli tanulmányozása továbbá lehetővé teszi a tudósok számára azt is, hogy megértsék, hogyan viselkedhetnek a nagy exobolygók más naprendszerekben. A NASA eredetileg 2021-ben fejezte volna be a küldetést, de az utolsó pillanatban meghosszabbították, így 2025-ig, vagyis élete végéig folytatja a Jupiter megfigyelését.

A Juno egyébként egy sor másik lenyűgöző képet is készített a Jupiterről az útja során:

Moon Shadow Over Jupiter

Az IO árnyéka a Jupiteren

The Juno spacecraft captured this image of clouds above Jupiter on Dec. 16, 2017.

A Jupiter gázfelhői

Jupiter

A Jupiter vörös foltjaként ismert gigászi vihara

A többi képet pedig a NASA hivatalos oldalán csodálhatod meg.

via – BGR, Space.com

A Jupitert holdjai viszont nem csak az árnyékuk miatt lehet érdekes a kutatók számára:

Földönkívüli élet lehet a Jupiter egyik holdján, az Európán – állítják a kutatók

 

https://leet.hu/samsungssd/

×