Az Jupiter holdját vizsgáló kutatók szerint az Európán nagyon is kialakulhatott az élet, csak jó helyen kell keresni.

Amióta létezik az űrkutatás, azóta mozgatja az emberek fantáziáját az idegen élet lehetősége. Sajnálatos módon eddig még nem igazán sikerült bizonyítékot találnunk arra, hogy nem vagyunk egyedül az egyre táguló világegyetemben, az azonban már egészen biztos, hogy ebben a naprendszerben mi vagyunk az egyetlen értelmes élőlény.

Ennek nyilvánvaló oka, hogy a többi bolygón nem alakultak ki az élet fennmaradásához szükséges feltételek, így hiába is juthattak el az élet magvai az univerzum különböző helyeire, azoknak esélyük sem volt kiburjánzani. A kutatók szerint hasonló lehet a helyzet a Jupiter egyik különleges holdján is, az Európán, ahol a bizonyos tudományos vélekedés alapján nagyon is előfordulhat az élet – egy bizonyos formája.

The surface of Europa

Az Európa felszíne

A Nature tudományos folyóiratban publikált kutatás szerint az Európa felszínét óriási, több száz kilométeres párhuzamos jeges gerincek borítják, pontosan olyanok, mint amilyeneket Grönlandon is találhatunk. Ezeknek a gerinceknek a kialakulásáról ugyan nem tudunk még biztosat, de a kutatók úgy vélik, hogy hasonlóan keletkezhettek, mint a grönlandiak. Ez pedig egyben azt jelentené, hogy az Európa felszínéhez közel lehetnek sekély, vízzel teli medencék is.

Grönlandon a víz a felszíni tavakból folyik a földalatti medencékbe, az Európán azonban a tudósok gyanúja szerint a folyékony víz a jégpáncélban lévő repedéseken keresztül a felszín felé nyomul a felszínre az alatta lévő óceánból.

This artist’s conception shows how double ridges on the surface of Jupiter’s moon Europa may form over shallow, refreezing water pockets within the ice shell.

Abban az esetben, ha a felvetés igaz, akkor a ezek a medencék mindenütt jelen lehetnek az égitesten, melyek elősegíthetik az élethez szükséges vegyi anyagok keringését a jeges burokból a messze alatta megbúvó sós óceánba.

Ez persze nem egy olyan élet létezését jelenti, amivel egykoron majd beszélgethetünk, a legjobb esetben is csak valami apró, biológiai jellegű élőlényt találnánk. A kutatók egyébként azóta vélik úgy, hogy az Európán lehet élet, amióta a kilövellő gejzíreknek köszönhetően felfedezték, hogy a felszínét borító jégtakaró alatt egy hatalmas óceán húzódhat. Ugyan a hold maga kisebb, mint a mi Holdunk, mégis kétszer annyi vizet tartalmazhat, mint a Föld összes óceánja együttvéve.

Persze mindez még csak felvetés, hiszen közelebbről még nem sikerült megvizsgálni az Európa gerinceit. A Nasa 2024-ben induló Europa Clipper küldetése viszont várhatóan fényt derít majd minderre, amely során részletes felderítést végeznek a Jupiter holdjáról, és azt is megvizsgálják, hogy az élet számára megfelelő körülményeknek ad-e otthont.

via – ScienceNews, The Guardian

Szennyező a videojáték? – Melyik konzol és játék a legkárosabb a bolygóra és ránk?

 

https://leet.hu/xiaomi/

×