Nemcsak április 22-én, a Föld napján érdemes foglalkozni a kék és zöld bolygónkkal, hanem két Fortnite és LoL meccs között minden nap.

A videojáték-iparnak mondhatni nem kevés felelőssége van a Földünk megóvásában, hiszen a több száz milliónyi játékkonzol, PC, illetve a belőlük keletkező elektromos hulladék nem elhanyagolható mennyiségben járul hozzá a bolygón tapasztalható életkörülmények romlásához.

E célból jött létre 2019-ben például a Playing4theplanet szerveződés, amely neves tagjai, mint például a Bandai Namco, a SEGA, a Creative Assembly, a Ubisoft, vagy a NetEase vállalták, hogy minden évben lépéseket tesznek a videojátékozás kizöldítése felé. De mellettük a Microsoft és a Sony is elköteleződött a zöld út mellett, legalábbis tervezik, hogy belátható időn belül drasztikusan lecsökkentik a károsanyag-kibocsátást.

Az viszont egészen bizonyos, hogy a videojátékozás jelenleg egyáltalán nem tesz jót a bolygónak. A Green Gaming 2021-es tanulmányából kiderült, amely a játékkonzolok és a játékok energiafelhasználását vizsgálta, hogy egyetlen platform több tonnányi szén-dioxid-kibocsátásáért felel óránként.

Ebből az következik, hogy csak a játékosok maguk, csupán azzal, hogy játszanak, évente milliárdos nagyságrendben (kg) tesznek hozzá a károsanyag-kibocsátáshoz. Ugyanakkor mindez csak az általános használatot jelenti, az elektronikai hulladék mennyiségéről még nem ejtettünk egy szót sem, ahogyan a műanyagszennyezést és a gyártást sem vettük figyelembe.

Melyik a leginkább és a legkevésbé környezetbarátabb konzol?

A Green Gaming a játékkonzolok energiafelhasználását és az eladási adatokat, valamint a játékosok számát, a platformkompatibilitást és a jelenleg legnépszerűbb játékok befejezési idejét elemezve rangsorolja a legkevésbé környezetbarát konzolokat és (játékokat) – az óránkénti teljes szén-dioxid-kibocsátásuk (CO2e) alapján.

Eszerint a világ eddigi legkárosabb konzolja a 2006-ban megjelent PlayStation 3, amely óránként nem kevesebb, mint 0,043 kg CO2e-t termel. Az értékesítési adatok alapján ez azt jelenti, hogy a PS3 tulajdonosok összesen 3758,2 tonna CO2e-t bocsátanak ki óránként. Ez nyilván nem egyszerre, hanem elosztva történik, mindenesetre a Sony masinája volt eddig a legrosszabb hatással a bolygóra.

Ettől egyébként nem sokkal marad el az Xbox 360, amely a PS3-hoz hasonlóan őrületesen nagy siker lett az előző előtti konzolgnerációban, a legtöbb konzolos játékosnak szinte biztosan volt egy belőle. Ez pedig egyet jelent a hatalmas CO2-kibocsátással, ami a második Xbox esetében 3528 tonnát jelent per óra.

Ha csak a nyers CO2-kibocsátást tekintjük, akkor a legkárosabb konzol jelenleg a PlayStation 5, amely 0,2 KWH-s fogyasztás mellett 0,047 kg szén-dioxidot termel. A tanulmány készítésekor PS5-ből 13,4 millió példány fogyott, ami 629.800 kg CO2-t jelent óránként – messze megelőzve ezzel a többi játékostársát, például a Nintendo Switchet, az Xbox Series X-et és még a régebbi testvérét, a PlayStation 4-et is.

A Green Gaming szerint jelenleg a legkevésbé környezetbarát játékplatform a PlayStation, amelyek évente 1,9 milliárd kg CO2-t bocsátanak ki összesen.

a legkevésbé szennyező konzol egyébként a Nintendo Switch, ami darabonként 3 gramm CO2-t termel meg, igaz, az össznépi károsanyag-kibocsátásból már jobban kiveszi a részét, hiszen több mint 92 millió játékos rendelkezik a kézikonzollal.

Melyik játék a legszennyezőbb?

A 2021-es adatokat használva a Green Gaming szerint a legkevésbé környezetbarát videojáték a League of Legends, ami a mai napig az egyik legnépszerűbb online cím a világon a maga 2,3 millió egyidejű játékosával. a számításhogy egy tipikus PC kWh-ját és az ebből eredő kibocsátással számoltak, ami 0,023 kg CO2 óránként, a LoL így 58,4 millió kg CO2e-t eredményez évente.

A második legszennyezőbb játék a szintén nagy sikerű Fortnite lett, ami ugyan elméletileg több játékost mozgat, mint a LoL-t, a játékosok a meccsek hosszúsága miatt kevesebb időt töltenek el benne. Ez pedig jelentősen kevesebb kibocsátott CO2-t is jelent, ami a battle royale esetében 6,4 millió kilogrammot jelent évente.

A sorban egyébként az Apex Legends követi évi 1,6 millió kg CO2-vel, őt a Warzone 1,4 millió kg-val, majd a FIFA 22 következik 926.000 kilónyi CO2-vel.

Mindez természetesen csak egy nyers kutatás, hiszen nem minden játékos játszik minden nap, mindenesetre az energiafelhasználás és a károsanyag-kibocsátás ismerete jelentősen hozzásegíthet a probléma megoldásához. Az egyik megoldás lehet például a megújuló energiaforrásokra való átállás, hiszen az áramfogyasztás leginkább azért szennyezi a környezetet, mert fosszilis energiahordozók/tüzelőanyagok révén kerülnek előállításra.

Addig viszont mi is tehetünk valamit a környezetért. Például ne hagyjuk fölöslegesen bekapcsolva a játékkonzolt/PC-t, hiszen még ekkor is rengeteg energiát felvesznek – még ha nem is annyit, mint játék közben. Illetve ha elmegyünk otthonról, akkor lehetőleg ne az alvó, készenléti állapotba állítsuk a masinákat, hanem kapcsoljuk inkább ki őket. Ezekkel pedig nemcsak a bolygót védjük, hanem még a villanyszámlát is karcsúbbá tesszük.

Ugyanakkor az elektromos hulladékok megfelelő elhelyezése, feldolgozása és felhasználása is jelentősen könnyíthet a bolygón. Ezért nem feltétlenül érdemes azonnal a kukába dobni az elromlott, vagy megunt konzolt, hanem járjunk utána, hogy hol látják viszont a számunkra már értéktelen kütyüt, és juttassuk el hozzájuk.

Játékosok a Föld bolygóért! – Hogyan tehet a játékipar a Föld védelméért?

 

https://leet.hu/xiaomi/

×