Sok szakértő szerint nem egy humanitárius tettet, hanem a pszichológiai hadviselés legújabb formáját láthatjuk megszületni.

A képfelismerésre állított – sok esetben öntanuló – mesterséges intelligenciákat egészen sok dologra alkalmazhatjuk a mindennapok során. Ilyen lehet például a Google Lens alkalmazása, amely egy fotó alapján szinte bármilyen objektumot vagy embert képes megkeresni, ha az nyilvánosan fellelhető az interneten, de az Apple FaceID készülékfeloldós módszere is hasonló alapokon nyugszik, ahogyan a Facebook algoritmusánál is alkalmaznak ilyet, amely (ha engedélyezve van) automatikusan megjelöli a képeken szereplő személyeket.

Ezt a technológiát azonban nemcsak ilyen „ártatlan” funkciókra, hanem náluk sokkal borúsabb célokra is felhasználhatják. Gondoljunk csak Kínára, ahol pár városban egy AI-t állítottak rá a térfigyelő kamerákra, amely képes „társadalmi hasznosság” szerint pontozni az állampolgárokat. A rendszer elméletileg tökéletesen felismeri az embereket, akiket bizonyos cselekedetekért jutalmaz, míg másokért pontlevonással büntet.

Most egy ezekhez nagyon hasonlatos mesterséges intelligenciát vetettek be az ukrán-orosz háborúban is, méghozzá azért, hogy felismerjék általa az elesett orosz katonákat.

Így néz ki a Clearview AI arcfelismerő oldala, ami elől egyszerűen nem lehet elbújni

A The Washington Post értesülései szerint az ukrán kormány a Clearview AI amerikai technológiai cég arcfelismerő szoftverét használja, amelyet eddig elsősorban amerikai rendőrök és szövetségi nyomozók számára volt elérhető. Az AI-t a hatóságok leginkább arra használták, hogy összevessék a gyanúsított és/vagy a tanúk fényképét a közösségi médiából, különféle weboldalakból, alkalmazásokból és a nyilvános internetről elérhető 20 milliárd találatból álló adatbázissal, ezzel is megerősítve a személyazonosságukat.

A Clearview AI elméletileg önként ajánlkozott a harctéri felismerésre, ugyanis az adatbázisuk mintegy 10 százaléka az orosz közösségi médiából, a VKontakte-ból származik, vagyis potenciálisan alkalmas lehet az orosz katonák személyazonosságának meghatározására. Az arcfelismerés pedig állítólag annyira jól működik, hogy az elesettek többségének megtalálták az Instagram és a VK-profilját.

A The Post szerint az ukrán kormány mindeddig több mint 8600 alkalommal végezhetett AI arcfelismerős azonosítást a halott és elfogott orosz katonákon, így pedig 582 személy családjával, hozzátartozóival tudták felvenni a kapcsolatot. 

Mindez nagyon gálánsan hangozhat, azonban nagyon könnyen a visszájára is elsülhet. Stephanie Hare, egy londoni megfigyeléskutató szerint Ukrajnának ez az akciója elsőre ugyan szimpatikussá teheti, hiszen a ők „csak” értesítik a hátrahagyott katonák családjait a szörnyű hírről, a valóságban azonban a katonák szüleivel való kapcsolatfelvétel a „klasszikus pszichológiai hadviselés” egy modernebb példája, és veszélyes új mércét állíthat a jövőbeli konfliktusok számára.

Többször ugyanis nem egy egyszerű azonosításról és üzenetváltásról van szó, hanem a családnak elküldik a halottról készült fotót is, jelezvén, hogy nem egy átverésről van szó. Hare szerint ebben az esetben a nyugati szolidaritás kettős mércét alkalmazna, hiszen ha ezt Oroszország tenné az ukrán katonákkal, akkor azonnal barbárságot kiáltanának.

A holttestek szkennelésén túl Ukrajna az arcfelismerést arra is használja, hogy azonosítsa azokat az orosz katonákat, akiket a kamerák az ukrán otthonok és üzletek kifosztásán kaptak, mondta a The Postnak az ukrán Digitális Átalakítási Minisztérium egyik tisztviselője. Mykhailo Fedorov miniszterelnök-helyettes például Twitteren és az Instagramon tette közzé egy férfi nevét, szülővárosát és személyes fényképét, akiről azt állította, hogy több száz kilónyi ruhát szállított egy fehéroroszországi postahivatalból a kelet-oroszországi otthonába.

Ugyanakkor több szakértő is azt állítja, hogy a Clearview felismerése sokszor pontatlan, így nagyon könnyen előfordulhat az is, hogy egy téves azonosítás miatt rossz személynek mondhatják el, hogy gyermeke meghalt. Emiatt egy digitális jogokkal foglalkozó nemzetközi csoport, a Privacy International arra kérte a vállalatot, hogy ne engedje az alkalmazását használni Ukrajnában, ugyanis egyelőre nem belátható, akár szörnyű következményei is lehetnek.

A Clearview-t emellett már évek óta kritizálják amiatt, hogy tulajdonképpen bárminemű engedély és a tulajdonosok beleegyezése nélkül gyűjt adatokat és képeket a felhasználókról, melyeket láthatólag bárki számára bármikor hozzáférhetővé tehet. Ez pedig óriási biztonsági kockázat is egyben, hiszen az ukrajnai háborún túl rosszabb kezekben akár olyan célokra is felhasználhatják, mint amit Kínában is láthatunk, egy olyan vállalattól pedig pláne, aki nyíltan azzal dicsekszik, hogy véget vethet az anonimitásnak.

Elon Muskék már megint nagyot hazudtak – Nem ingyen voltak jó fejek Ukrajnával

 

https://leet.hu/xiaomi/

×