Eddig váltig állították, hogy puszta jó fejségből segítenek a bajbajutott Ukrajnán, de mint kiderült, ez egy ordas nagy kamu.

Miután Oroszország megtámadta Ukrajnát, az ország internetes hálózata is komoly bajba került, úgy pedig az információk áramlása és az alapvető kapcsolattartás is jelentős problémák elé nézett. Ekkor a műholdas internetszolgáltatásban élen járó Elon Musk felé fordult az ukrán vezetés, ami mivel szépen kérte, kapott is tőle jó pár Starlink terminált, úgy stabil űrinternetet.

A Musk-hívők leborulásán túl szinte az egész világ elismerően bólintott a tech-milliárdos „jóemberkedésén”, amelyről sokan úgy gondolták, hogy teljesen ingyen, valóban csak humanitárus segélyként adott. De miért is ne gondolhatták volna ezt, hiszen nemhogy az ellenkezőjét nem állította senki, de még a Starlinket üzemeltető SpaceX elnöke, Gwynne Shotwell is többször állította, hogy ezért bizonyosan nem kapnak pénzt senkitől, de maga Musk is többször kacérkodott a Twitteren az ukrán miniszterelnök-helyettessel az űrinternet remek működéséről.

Nos, a The Washington Post szerint ez köszönő viszonyban sincsen a valósággal. A The Technology 202 által megszerzett dokumentumok szerint az amerikai kormány valójában több millió dollárt fizetett Musknak azért, hogy küldjön Ukrajnába Starlink terminálokat.

A kormány és Musk közötti megállapodás állítólag 1500 terminálról szól, melyekért darabonként 1500 dollárt fizettek, ami az elérhető alapterminálok piaci árának mintegy háromszorosa. De nemcsak ezért, hanem az eszközök Ukrajnába szállíttatásáért is külön fizettek neki, amiért több mint 800.000 dollárt kaphatott.

A TWP szerint Musk közvetlenül az USA Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségétől több mint 3 millió dollárt kapott mindezért.

Mindez azért lehet érdekes, mert ugyanez az állami ügynökség kedden még azt állította, hogy ezidáig 5000 terminált szállítottak le Ukrajnába, amelyekből 3667-et közvetlenül a SpaceX és Elon Musk adományozott – ingyen, és 1333 darabot az USA kormánya fizetett. Egy kis matematika után azonban az jöhet ki, hogy az összes Ukrajnába jutott terminál piaci értéke pontosan 3 millió dollár (az áremelés után 600 dollárba kerül per darab), a dokumentumokból pedig az is kiderült, hogy a szállítást számos másik „érdekelt fél” bonyolította le – mint például a francia kormány.

Musk bosszúja? – Kirúgták a Tesla dolgozót, mert levideózta, hogy az önvezető Teslája oszlopnak vágódik

 

https://leet.hu/2022/03/28/warzone-clash-royale-mortal-kombat-indul-a-samsunggamer-nights-2-0/

×