Szerencsére nem történt tragédia, a tulajdonost viszont egyáltalán nem nyugtatta meg a Tesla magyarázata.

Egészen félelmetes esetről számolt be egy Tesla Model 3 tulajdonosa, Javier Rodriguez, aki tulajdonképpen a lélekjelenlétének köszönheti, hogy nem történt nagyobb baj a Tesla rendszerének egy váratlan hibájából.

Rodrigez az ABC7 amerikai hírportál beszámolója szerint egy kaliforniai autópályán haladt, amikor a Tesla fedélzeti rendszere hirtelen lefagyott. Emiatt pedig az egyetlen gomb és kapcsoló, vagyis az irányjelzők és a vészvillogók sem működtek,  de még a légkondicionáló is megadta magát – emiatt pedig egészen furcsa, büdös szag kezdett terjengeni az autó utasterében.

A legnagyobb és legijesztőbb probléma talán az lehetett, hogy a Model 3 mindeközben 83 mérföldes, vagyis kb. 132 km/órás sebességgel száguldott.

 

A meghibásodás ugyan kihatott a gázpedál működésére is, de szerencsére Rodrigeznek nem kellett átélnie Keanu Reeves Féktelenül című filmjét, mivel a fékrendszer még funkcionált.

„Észrevettem, hogy az autóban melegedni kezdett, és furcsa szag kezdett áradni” – emlékezett vissza Rodriguez. „Ideges voltam, hogy ha nagyon fékeznék, akkor nem tudnám újra felvenni a sebességet, hogy lépést tartsak a forgalommal és kikerüljem az autókat. Féltem, hogy valaki belém fog csapódni.”

A hibáról azonnal értesítette a kaliforniai autópálya-rendőrséget, az egyik ügyeletes tiszt pedig segített neki letérnie az autópályáról, és megállni a leállósávban. A Tesla rendszere ezután újraindult, és elméletileg visszanyerte az összes funkcióját, a biztonság kedvéért azonban elvontatták. A Tesla ezután kivizsgálta az esetet, és megállapították, hogy hogy a töltőport ajtajának rossz kommunikációja miatt az áramátalakító rendszer kikapcsolt, hogy megvédje a fedélzeti alkatrészeket a vezetés során – legalábbis a hivatalos jelentés szerint ez lehetett a lefagyás oka.

Rodrigezt ez a válasz egyáltalán nem nyugtatta meg, ő ugyanis attól tart, hogy az autó valamilyen biztonsági funkciója miatt a fedélzeti számítógép bárminemű figyelmeztetés nélkül, egyik pillanatról a másikra kikapcsolhatja magát. Ez pedig nemcsak egy autópályán nagy sebességgel haladva okozhat életveszélyes helyzeteket, hanem tulajdonképpen bárhol, szinte bármilyen helyzetben.

A probléma ugyanakkor rávilágít egy egészen sarkalatos problémára is, amelyet jellemzően a számítógépes rendszer által működtetett elektromos autózással szemben szoktak felhozni a kritikusai. Mi van például, ha egy ilyen, esetleg sokkal komolyabb meghibásodást képesek okozni ártó szándékú hackerek, akik így nem csupán egy autó fölött vehetik át az irányítást, de emberéleteket is komoly veszélynek tehetnek ki?

Ez pedig nem egy képzelt probléma, hiszen az év elején egy tinédzser képes volt hozzáférni néhány Teslához: 

Egy tini 25 Teslát tört fel a szobájából, amiket aztán kedve szerint tudott irányítani

 

https://leet.hu/husvet/

×