Az Apple sokszor hangoztatott állításaival ellentétben az eszközeik közel sem feltörhetetlenek, sőt, a számok szerint alig marad el a Microsofttól.

Sokak szemében az Apple maga a megtestesült biztonság, és az árszabásuk ellenére ezért választják az almás kütyüket a konkurenciák helyett. Ez nyilván nem véletlenül alakult így, az Apple ugyanis tudatosan építette fel maga köré ezt a mítoszt, de mint tudjuk, a technológiai vállalatok állításai nem mindig korrelálnak a valósággal.

Ez pedig így van az Apple = biztonságosság témájában is, legalábbis a biztonsági kutatók szerint, akik azt állítják, hogy az Apple termékei alig nyújtanak nagyobb biztonságot, mint mondjuk a hackerek kedvenc csemegéjének számító Microsoft Windows.

Az Atlas VPN legújabb felmérése szerint a kiberbűnözők összesen 380 új sebezhetőséget találtak és használtak ki az Apple szoftverkínálatában csak 2021 második felében, ami 467%-os növekedést jelent az előző időszakhoz képest.

Az Atlas kutatása szerint a Google ennél jelentősen rosszabbul szerepel, náluk ugyanis 511 új sebezhetőséget fedeztek fel, melyek legfőképp az Android rendszereket érintették. Ezután jön a Microsoft – nem sokkal az Apple előtt – 428 sebezhetőséggel, melyeket elsősorban a Windowsokban fedeztek fel, de érintett volt az Office-szoftvercsalád és az Edge böngésző is.

Az Apple részéről a legtöbb biztonsági rés és exploit a saját webböngészőjét, a Safarit érintette, amit szorosan követ az almás operációs rendszer, átfogó nevén az iOS. A kutatók szerint mivel az összes Apple-szoftver cserélhető és összekapcsolható, egy-egy felfedezett sebezhetőség általában az összes eszközt érintheti, ami jelentősen megnövelheti az áldozatok számát.

A legveszélyesebb sebezhetőségnek a CVE-2021-30858 jelzésűt találták, ami lehetővé tette a támadó számára, hogy rosszindulatúan kialakított webes tartalmakkal tetszőleges kódokat futtassanak le az iOS 14.8-as és a macOS Big Sur 11.6-os rendszereken. Ez azt jelenti, hogy rosszindulatú vagy zsarolóprogramokat telepíthetnek a célkészülékre, vagy számtalan más tetszőleges tevékenységet végezhetnek, például személyes vagy bejelentkezési adatokat lophatnak.

A szakértők szerint a hackerek azért is fordítanak egyre nagyobb figyelmet az Apple-re, mert a termékeik egyre népszerűbbekké válnak. Ezért is nagyon fontos, hogy a felhasználók ne ringassák magukat a biztonságosság illúziójába, és ők is tegyenek meg mindent, hogy elkerüljék az áldozattá válást. Ezt a legeredményesebben úgy tehetik meg, hogy 1) elkerülik a gyanús linkeket és oldalakat, 2) mindig a legújabb verzióra kell frissíteni a szoftvereket.

via – TechRadar | Borítókép: VICE

Gondoltad volna? – Ez 2022 eddig legtöbbször letöltött alkalmazása

 

https://leet.hu/husvet/

×