Ezúttal a Vivaldi böngésző vezére ment neki a cégnek: szerinte egyenlőtlen helyzetbe hozták a felhasználókat.

Egyre többen kelnek ki a Microsoft ellen, azzal vádolva őket, hogy visszaélnek a hatalmukkal a böngészők piacán. Bár egy új frissítéssel – a Windows 11-ben – lehetővé tették a kedvenc alkalmazás egykattintásos kiválasztását, az Opera alternatívájaként létrehozott Vivaldi első embere továbbra is ostorozza őket. Nem minden ok nélkül.

Jon von Tetzchner a The Registernek nyilatkozva kifejtette: oké, hogy a Beállítások – Alkalmazások – Alapértelmezett alkalmazások útvonalon rá lehet bökni a nekünk tetsző böngészőre, de ez még ilyen formában is nehezített pálya azoknak a felhasználóknak, akik kevésbé értenek a rendszerhez. A cégvezető azt kifogásolta, hogy

a böngészőváltás lehetősége nem jelenik meg opcionális figyelmeztetésként, minden felhasználó számára,

hogy eldönthessék melyik program illik leginkább az internetezési szokásaikhoz.

Tetzchner úgy véli, hogy az a kevés intézkedés, amit a Microsoft tett az egyenlőtlen helyzet felszámolásáért, éppen csak horzsolja a versenyellenes magatartás alsó küszöbét; nem több tehát a hatósági eljárás elkerülésénél, és messze nem elég. Az, hogy a beállításokban következetesen végig kell kattogtatni az összes protokollt és fájltípust – ha nem az Edge-ben szeretnénk megnyitni őket, ahogy azt a gyártó igencsak szeretné – valóban agresszív lépésnek tűnik.

„A Microsoft-nak minden felhasználó számára ugyanolyan egyszerűvé kellene tennie más böngészők használatát, mint amennyire könnyű az Edge-re hagyatkozni, és fel kell hagynia azzal, hogy a hatalmával visszaélve ráerőltesse a felhasználókra a saját alkalmazását”

– háborgott a Vivaldi-főnök.

Így már mindent értünk:

Rákapcsolt a Microsoft Edge – Már a 2. legnépszerűbb böngésző PC-n, mobilokon verhetetlen a Chrome

https://leet.hu/shop/newmerch/

×