Számítógépeken egyre népszerűbb az Edge, mobilokon viszont még a Samsung Internettel szemben sem rúghat labdába.

A webböngészők versenye mondhatni nem valami izgalmas. A piacot leginkább a Forma 1 Michael Schumacher leuralta időszakára emlékeztet, amikor már a versenyek kezdete előtt tudni lehetett, hogy ki lesz a győztes, de még azt is, hogy mekkora előnnyel.

A Google Chrome szinte behozhatatlan távolságra száguld a mezőnytől, ahol azért még találni némi versenyszellemet. A Microsoft legalábbis nem adja fel, és az Internet Explorer június 15-i nyugdíjazása mellett sikeresen megerősítette a már chromium-alapokon nyugvó Edge felhasználói bázisát.

Méghozzá annyira, hogy mára a világ második legelterjedtebb, legnépszerűbb böngészője lett.

A StatCounter osztása-szorzása után ugyanis azt jött ki, hogy a világ számítógépeinek 9,65 százalékán a Microsoft Edge-et használják a felhasználók böngészésre. Ez persze messze eltörpül a Chrome 67,26%-ától, de másodikként legalább a többi vetélytárs előtt van. Még ha nem is sokkal.

A márciusi adatok alapján például az Apple saját böngészőjét, a Safarit a világban megtalálható gépek mintegy 9,57%-án használják, míg a Firefoxot 7,57%-nyi felhasználó választotta – ami jelentős visszaesés az egy hónappal korábbi 9,18%-hoz képest.

Ami meglepő lehet, hogy hiába a júniusi ravatal, páran még mindig használják az Internet Explorert, még ha számuk rendkívül elenyésző is: 0,92%. Ennél egy picit jobban áll az Opera szénája, amit minden próbálkozása ellenére is az emberek mindösszesen 2,83%-a választja netezésre, de legalább ugyanennyien használnak valamilyen alternatív programot, mint például a Vivaldi, a Tor, vagy az egyre népszerűbb Brave.

Telefonokon már nagyon más a helyzet!

A StatCounter összesített mobilos statisztikái szerint az okostelefonok piacán sincsen méltó kihívója a Chrome-nak, amit az emberek 63,26%-a használ mindennapos böngészésre. Ez mondjuk annyira nem lehet meglepő, hiszen a világon nagyjából 3 milliárd Androidos készülék van forgalomban, ezekre pedig jellemzően előre van telepítve a Google alkalmazása.

A mobilböngészők második legnépszerűbbike természetesen az iPhone-ok alapprogramja, a Safari, ami 24,81%-os piaci részese ugyancsak megrengethetetlennek tűnik. Utána meglepő módon a Samsung sajátja, a Samsung Internet következik 4,99%-kal, negyediknek pedig itt is az Opera tűnik fel 1,87%-kal, ami azért egészen szép eredmény. Őket pedig az Instabridge és az UC Browser követik, 1,51 és 1,41 százalékkal.

A mobilos számait ugyan nem láthatjuk a statisztikákban, annyira kevesen használják, a TechRadar szerint azért nem maradunk teljesen üres kézzel. A Play Store alpján például megállapíthatjuk, hogy Androidra mintegy 10 millióan tölthették le az Edge-t, míg az App Store-ban a 18. helyen szerepel a segédprogramok között – méghozzá igen jónak számító 4,6-os értékeléssel.

Mindeközben akad egy viszonylag újabb böngésző is, ami egyre népszerűbbé válik:

Remeghet a Chrome? – Egyre többen használják a Brave-et, ami az alternatív böngészők királya lett

https://leet.hu/2022/03/28/warzone-clash-royale-mortal-kombat-indul-a-samsunggamer-nights-2-0/

×