Elon Musk úgy döntött, hogy nem kerülgeti tovább a forró kását, és egy egészen elképesztő összeggel bejelentkezik a teljes Twitterért.

Elon Musk a napokban jelentette be, hogy egy szavazás eredménye miatt bevásárolta magát a világ egyik legnagyobb közösségi médiájába, a Twitterbe. A világ leggazdagabb embere így a platform legnagyobb részvényesévé vált, aki a 9,2 százalékával nagyobb részesedése lett, mint az alapító Jack Dorsey-nak.

De megszokhattuk már, hogy ahol Elon Musk feltűnik, ott kő kövön nem marad, és így volt ez a Twitternél is. A részvényesesek egy része például annyira nehezményezte a vásárlás módját, hogy perrel fenyegették meg Muskot, aki elméletileg elfelejtette előre jelezni számukra a szándékát, ami a hatályos törvények értelmében kötelessége lett volna.

De mellettük a Twitter igazgatótanácsa és fejlesztői sem repestek a Tesla-vezér megjelenésétől, akik kifejezetten ellenséges hangot ütöttek meg vele szemben – végül nem is ül be közéjük. Musk erre válaszul azt az ötletet vetette fel a követőinek, hogy a vállalat központját hajléktalanszállóvá alakíttatná, hiszen oda a koronavírus nyomán hozott intézkedések miatt amúgy sem járnak be dolgozni.

Musk élcelődései és a platform érdekeltsége nem véletlenek: a milliárdos ugyanis többször is kritizálta már a platform működését, ami szerinte egyáltalán nem tartja be a szólásszabadság elvét, ami a demokrácia egyik alapvetése volna. Musk pedig nagyon konkrét tervekkel fektetett be a Twitterbe, a célja ugyanis az, hogy ezen a rendszeren gyökeresen változtasson.

Ezen felbuzdulva a mai napon felajánlotta, hogy 43 milliárd dollárért, körülbelül 14,9 ezer milliárd forintért hajlandó megvenni a teljes vállalatot és platformot. Ez részvényenként 54,20 dollárt jelent, ami 50%-kal magasabb ár, mint amennyin állt a Twitter részvényárfolyama, amikor bevásárolt.

Kép: The Verge

„Azért fektettem be a Twitterbe, mert hiszek abban a potenciálban, hogy világszerte a szólásszabadság platformja lehet, és úgy vélem, hogy a szólásszabadság a működő demokrácia társadalmi szükségszerűsége” – idézte Muskot a felvásárlásról szóló SEC-dokumentumok alapján a Bloomberg. „A befektetésem óta azonban mostanra rájöttem, hogy a vállalat jelenlegi formájában sem virágozni, sem ezt a társadalmi szükségszerűséget nem fogja szolgálni, ezért

„a Twittert magáncéggé kell átalakítani.”

Musk a Bloomberg szerint nagyon határozott volt a vásárlással kapcsolatban, ugyanis azt is előre leszögezte, hogy nem fog újabb ajánlatot tenni, ha pedig ezt a több mint méltányos ajánlatot elutasítanák, akkor nagy eséllyel a tulajdonában lévő 9,2%-nyi részvényt el fogja adni.

Ezt pedig akár nyílt fenyegetésnek is veheti a többi részvényes, hiszen jól tudjuk, hogy Musk szava nyomán miként képesek pillanatok alatt a mélybe emelkedni, adott esetben pedig a mélységbe zuhanni az árfolyamok. Ha Musk többségi részvényesként valóban eladásra szánja magát, annak minden bizonnyal jelentős hatása lesz a Twitter árfolyamára is.

Egyelőre semmit nem tudni, hogy hogyan alakul majd a Twitter sorsa, az azonban nagyon biztos, hogy őrületes fejvakarások lehetnek most a háttérben. Musk agresszív felvásárlási szándéka ugyanakkor egy hatalmas fricska is az olyan figuráknak, mint amilyen Mark Zuckerberg, aki a Facebook élén tulajdonképpen egymaga, látható határok nélkül rendelkezik több milliárd ember online tevékenysége fölött.

Elon Musk rendesen leverte Jeff Bezost a szupergazdagok listáján

https://leet.hu/husvet/

×