A kutatók a Kia EV6 segítségével kimutatták, milyen zenét kellene hallgatniuk a sofőröknek, ha többet akarnak kihozni az akkumulátorból.

Bár a Kia csak az EV6-ost használták a teszthez, ez is elég ahhoz, hogy kiderüljön, milyen zenék segítségével éri el az EV a legjobb hatótávolságot, és milyen zenék hatására „lemerülhet” az autó akkumulátora a vártnál gyorsabban.

Az eredmények a nem elektromos járművekre is alkalmazhatók, mivel a probléma a zeneszám „sebességében” rejlik.

A Dr. Duncan Williams, a Salfordi Egyetem oktatója által vezetett vizsgálatot olyan önkéntesekkel végezték, akik több mint 29 km hosszúságú (terepviszonyokat kombináló) távot tettek meg, és mindannyian ugyanazt a Kia EV6 GT-Line S-t használták, azonos akkumulátor-töltöttségi szinttel és ugyanazt a lejátszási listát hallgatva.

A teszt során használt dalok listája:

Az eredmények azt mutatják, hogy vezetés közben szimfonikus zenét hallgatni 4-szer hatékonyabb, mint gyors tempójú zenét hallgatni.

Konkrétan ebben a tesztben, ha az elektromos jármű távolsága miatt aggódik, a vezetőnek Ludwig van Beethoven 9. szimfóniáját kell hallgatnia. Ha viszont The Weeknd rajongója, akkor a sofőrnek vezetés közben búcsút kell intenie bálványának, mert a Blinding Lights hallgatása gyorsabban lemeríti az akkumulátort vagy az üzemanyagot.

Természetesen a sofőrnek nem kell újra és újra meghallgatnia a 9. szimfóniát. Az olyan lágyabb zenék, mint a Adele Hello-ja, hasonló hatást vált ki, bár nem olyan hatékonyan.

A szabály a következő: A klasszikus zene jobb, mint a popzene, a lassú popzene jobb, mint a gyors zene.

A kutatók szerint a klasszikus zene csendes, koncentrált környezetet teremt a sofőr számára, ami kényelmesebb vezetési élményt biztosít, ami viszont hozzájárul ahhoz, hogy az autó nagyobb hatótávolsággal rendelkezzen. Más szóval, ha a kormány stabil, az autó határozottan halad, kevésbé „hullámzik fel-le”, kevesebb üzemanyag fogy.

Mi a helyzet a gyors tempójú dalokkal, mint például a Blinding Lights, melyek intenzív érzelmeket tudnak kiváltani a tesztvezetőkből? Ez „ingerültebb” vezetési stílust eredményez, ami miatt az akkumulátor több haszontalan energiát vesz fel, így gyorsabban merül le. Ezért, ha nem szeret klasszikus zenét hallgatni, akkor a soul/ballada az a fajta zene, amit a sofőröknek hallgatniuk kell, ha aggódnak az akkumulátor lemerülése miatt.

Ha processzorokban gondolkodsz akkor, viszont érdekes:

A gaming processzorok új generációja? – Még több tesztben villantott a különleges AMD CPU

https://leet.hu/shop/newmerch/

×