Ha az Apple összes szabadalma igaznak bizonyul, akkor nagy eséllyel szállhat szembe az elektromos autók jelenlegi királyával, a Teslával.

Az Apple elektromos autójáról egy ideje már pletykálgatnak, de hivatalos megerősítés hiányában túlontúl sok konkrétumot nem tudni még róla. Az azonban egészen bizonyos, hogy minimum tervezőasztalon van az Apple Car, amit a Porsche elnöke, Oliver Blum is megerősített, legalábbis leült a cupertinói tech-titánnal tárgyalni egy esetleges gyártási együttműködésről.

Mivel az Apple csak megfogható konkrétumok mellett jelenti be az eszközeit, úgy ezek után sem beszélt még a Tesla ellenfelének is szánt elektromos autóról, de erre úgy tűnik nincs is különösebben szüksége. Az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatala (USPTO) ugyanis egy olyan szabadalmat tett közzé, amelyet egyértelműen az almás vállalathoz köthetünk.

A könnyen megjegyezhető U.S. 11,297,371 B1 nevű szabadalom alapján az Apple egy több kamerával, hálózati interfésszel, beépített memóriával és egy, vagy több számítógépes processzorral rendelkező járművön dolgozik.

Eszerint az Apple egy technológiailag igen fejlett EV-n dolgozik, amely képességeiben könnyen felérhet majd a Tesla járműveihez is. Az autóban elvileg egy olyan komplex rendszer lesz, amely a vállalat saját ökoszisztémájával működik majd szorosan együtt.

A felhasználók például képesek lesznek feltérképezni az utakat, a kamerák segítségével külső és belső videofelvételeket készíteni, melyeket nemcsak a barátokonak, vagy más Apple/Apple Car felhasználóknak, hanem a hatóságoknak is el lehet majd küldeni. A fejlett rendszer továbbá egy bizonyos fokú önvezetést is feltételezni enged, azt viszont nem tudni, hogy ezt egy saját, vagy külsős fejlesztéssel oldanák meg.

Előbbi lehetőségre utalhat egy korábbi szabadalom, amelyből megtudhattuk, hogy az Apple saját LiDAR-rendszeren is dolgozhat, ami egy olyan radar, amely fényt használva képes feltérképezni a jármű körüli területet. Ez természetesen a mindennapi vezetés során is egy hasznos funkció, de a teljesen autonóm járműveknél is rendkívül fontos.

De akadnak más beadványok, melyek a járműhöz való hozzáférés módjáról árulkodhatnak, amit okosórával és/vagy arcfelismeréssel oldanának meg (ezt egyébként a Hyundai is szabadalmaztatta). De hallottunk már egy Lexus-szerű klímaberendezésről, a tetőn kinyíló légzsákokról, egy gesztusvezérlő rendszerről, illetve egy olyan futurisztikus fotokróm üvegről is, amellyel pontosan beállítható lenne majd, hogy mennyi napfény szűrődjön be az utastérbe.

Mindez persze rendkívül jól, és valóban előremutatónak hangzik, de ha ezt mind be szeretné építeni az Apple, akkor még egészen biztosan nem mostanában fogják megkezdeni a tömeggyártást. Addig pedig a Teslának bőven van lehetősége és ideje a fejlődésre, terjeszkedésre, amellyel – és a sok másik konkurenciával – szemben már nagyon nehéz lesz felvenni a harcot.

via – Autoevolution, International Business Times

Az Apple Car, vagy iCar mellett az almások egy saját játékvezérlőn is dolgoznak:

Megremeg az Xbox és a PS – Saját kontrollereken dolgozik az Apple

 

https://leet.hu/shop/newmerch/

×