Legalábbis abban az esetben, hogyha a gépedben AMD processzor és videokártya is van.

Nem tudom tudtad-e, de egy friss jelentés szerint a grafikus kártya illesztőprogramja titokban módosítja a CPU BIOS-beállításait. Legalábbis ezt állítja az Igorlabs legfrissebb cikke, melyben arról írnak, hogy az AMD egyik szoftvere a

tudtuk nélkül módosíthat a processzoruk beállításain.

Ez persze akkor történik meg, amikor a gépedben AMD processzor és AMD videokártya van egyszerre, ezek ugyanis szorosan működnek együtt ilyen esetben. Az, hogy a gépben azonos gyártó terméke van, általában előny szokott lenni, de azért vannak hátulütői is, mármint annak, hogy szeretnek együttműködni a szoftverek.

Persze jogos lehet a kérdés, hogy a videokártya-szoftvere miért avatkozik be titokban a CPU BIOS-beállításaiba és állítja vissza a manuálisan optimalizált beállításokat?

Az AMD „Adrenalin 22.3.1” GPU-illesztőprogramjának megjelenése óta a Ryzen Master modul, amely immár szilárdan integrálva van az illesztőprogramba, a CPU-konfigurációt is megpróbálja módosítani, amikor GPU-profilt tölt be az illesztőprogramba. Ha bizonyos CPU-beállításokat előzetesen manuálisan módosítottak a BIOS-ban, az illesztőprogram először egy betöltési animációt jelenít meg, majd egy üzenetet, hogy az automatikus overclocking folyamat meghiúsult, és azt kéri, hogy indítsd újra a rendszert.

Egyszerűbben fogalmazva, amikor a szoftver betölti az általad beállított profilt, a program csökkenti a CPU által felvezető áram erősségét, és bekapcsolja a PBO (Precision Boost Overdrive) funkciót. Ám előfordulhat, hogy a korábban beállított profil nem illeszkedik a PBO-hoz és a csökkentett áramfelvételhez, így a rendszer biztonsági okokból mindent visszaállít.

A GPU, amelyhez a profilt be kellett volna tölteni, ismét az alapértelmezett beállításokra áll vissza, és a mentett beállítások már nem használhatók.

Ez persze azért van, hogy a rendszer megvédje a játékosokat a rosszul beállított BIOS-tól, ám a gond az, hogy nem jelzi a rendszer, hogy mit állított át. Egyébként később minden újra beállítható, de nem árt tudni erről a funkcióról.

Ez láttad már?

Középkategóriás gamer asztalok tesztje – Trust GXT 711 Dominus vs White Shark ZZ Red

 

×