Az orosz kormány a gazdaság fellendítése érdekében komolyan fontolóra vette, hogy a „barátságos” államok Bitcoinban fizethessenek a gázért.

Az elmúlt hetek az ukrán-orosz háború miatt Oroszországra kirótt szankciókról is szóltak, melyekre az orosz kormány azzal válaszolt a hét elején, hogy a „barátságtalan” államoktól ezután rubelben kéri a leszállított gáz árát. Ez nyilván egy egészen érdekes, de mindenképpen nehéz helyzetet teremtene, mindeközben viszont egy egészen érdekes, gazdaságtörténeti döntést is hozhatnak az orosz valuta meggyengülése nyomán.

Egy csütörtökön tartott sajtótájékoztatón a Duma energetikai bizottságának elnöke, Pavel Zavalnij azt mondta, hogy az ország alternatív módokat vizsgál az energiaexportért való fizetés érdekében. Ezért a „barátságos” országokkal (mint amilyen Kína és Törökország) lehetővé tennék,

hogy a gáz és az olaj árát megállapodás szerint a saját valutájukban, vagy Bitcoinban fizessék ki.

Különböző elemzők és pénzügyi szakértők szerint Oroszország számára ugyan kockázatos, ugyanakkor előnyös is lehet a Bitcoin elfogadása. A gazdasági szankciókat ugyanis az orosz valuta, a rubel alaposan kiszenvedte, és mivel a kriptovalutának nagy növekedést jósolnak, akár még meg is erősítheti a gazdaságot.

Viszont óriási kockázatot is tartogat. David Broadstock, a szingapúri Energy Studies Institute vezető kutatója szerint a Bitcoin értéke idén közel 30%-ot ingott, ehhez képest a dollár 5%-on belül mozgott az euróval szemben. Sőt, Oroszországnak nem kapna sok helyről sem bitcoint, hiszen az egyik legfontosabb kereskedelmi partnere, Kína már nem ápol jó viszonyt a piacvezető kriptopénzzel, aminek a bányászatát és a kereskedelmét is tiltják az országban,

Most a Kreml felsőházán a sor, hogy eldöntsék lehet-e a bitcoin a főbb exportcikkek kifizetésének egyik formája. Nem világos azonban, hogy a bitcoin relatív likviditáshiánya miatt képes lenne-e támogatni ekkora volumenű nemzetközi kereskedelmi tranzakciókat.

via – CNBC, BBC

A bejelentésre a Bitcoin árfolyama is mozgolódni kezdett:

Keményen erősödik a Bitcoin, és még nagyon nincs itt a vége

 

×