A szakértők szerint a piacelső kriptovaluta a következő napokban még jobban megerősödhet, de azért jobb óvatosnak lenni.

A Bitcoin (és több másik kriptovaluta) az elmúlt években, úgy a koronavírus-járvány időszaka egyre inkább beszédtéma lett, több helyen legalizálták vagy vezették be, mint hivatalos fizetőeszköz. A siker meg is tette a hatását, hiszen óriási értéknövekedést és piaci rekorddöntögetést tapasztalhattunk, 2021 vége felé viszont a Bitcoin árfolyama – a szakértők jóslataival ellentétesen – meredeken bezuhant, magával rántva az egész kriptovilágot.

Ez a csökkenő tendencia 2022-re ugyan mérséklődött, de tovább folytatódott, mígnem megállt, majd mostanra beállni látszik a 41.000 dolláros 50 napos mozgóátlagra. Az elmúlt napokban azonban valami megváltozott, és fokozatosan erősödni kezdett.

A Bitcoin múlt vasárnap óta több mint 12%-ot erősödött, ezzel pedig átlépte a 47.500 dolláros lélektani határt, amire január óta nem volt példa.

Kép: Tradingview

Az Ether és a legtöbb más nagy kriptó is virágzott. A piaci tőkeérték alapján második legnagyobb kriptó a bitcoinhoz hasonló mintát követett vasárnap, és 3250 dollár felett cserélt gazdát, ami február eleje óta a legmagasabb szintje – jegyezte meg a Coindesk. A Solana, a Cardano és az Avalanche, valamint más altcoinok is bőven a zöldben voltak. A népszerű mémérmék, a Dogecoin és a Shiba Inu, körülbelül 6%-kal, illetve 3%-kal emelkedtek.

„A kereskedési volumenek emelkednek, ahogy a vevők megpróbálják ezt az ellenállási vonalat támasznak fordítani és további lépéseket tenni felfelé az árazásban”

– írta Joe DiPasquale, a BitBull Capital alapkezelő vezérigazgatója a CoinDesknek, de hozzátette: „Ha nem maradunk e vonal felett, akkor ennél lejjebb fogunk konszolidálni”.

DiPasquale szerint a Bitcoin „erős hetet zárt, különösen a pénteki negyedéves opciós lejárat miatt”, és megjegyezte, hogy a Bitcoin „ellenálló képességet mutatott” a Federal Reserve múlt heti kamatemelési döntését és az ukrán-orosz háború további eszkalálódását követően, annak gazdasági következményeivel együtt. A szakértő itt az ukrán kormány Bitcoin legalizálására, illetve Oroszország külvöldi valutákat kiváltó bitcoin elfogadására gondolhat.

Ugyanakkor óvatosan értékelte az elkövetkező napokat. A szakértő úgy véli, hogy ezen a héten a kriptovaluták további nyereséget fognak elérni, de figyelmeztet a volatilitásra is, ahogy a negyedév végéhez közeledünk.

Közel 40 év után találták meg a legelső Windowsban elrejtett easter egg-et

×