Az Anonymous nyílt fenyegetéssel presszionálná a nagyvállalatokat arra, hogy teljesen vonuljanak ki Oroszországból.

Mára már alig maradt nyugati vállalkozás, amely az ukrán-orosz háború miatt ne szüntette volna be az oroszországi működését. Az édességeiről és gabonapelyheiről is ismert Nestlé azonban sokáig nem tartozott közéjük, és hosszas vonakodás után a közvélemény nyomására csak a múlt hét folyamán függesztették fel az orosz működésüket.

Igen ám, csakhogy a nyomásgyakorlásból a méltán hírhedt Anonymous hacker kollektíva is aktívan kivette a részét, amely megfenyegetett minden olyan vállalatot, amelyek továbbra is kiszolgálják az orosz gazdaságot. Így történt, hogy az Anonymous előállt egy Nestlét ért támadással, amely során állításuk szerint sikeresen elloptak 10 GB-nyi szenzitív vállalati adatot, melyet büntetésként elkezdtek kiszivárogtatni.

A Nestlé szerint az Anonymous hazudik

A Nestlé szóvivője tulajdonképpen kinevette a hackerszervezetet, amiért ekkorát hazudtak a világnak. Szerinte ugyanis a rendszerüket nem érte semmilyen támadás, a kikerült adatokat pedig valójában nem a hackerek, hanem ők szivárogtatták ki még hetekkel ezelőtt.

„Egy februári esethez kapcsolódik, amikor néhány véletlenszerűen kiválasztott és túlnyomórészt nyilvánosan elérhető, B2B jellegű tesztadat rövid időre akaratlanul elérhetővé vált az interneten. ” – nyilatkozta a Nestlé a Gizmondónak.

A vállalat szerint a túlnyomórészt nyilvánosan elérhető adatokat (cégnevek és cégcímek, valamint néhány üzleti e-mail cím) egy B2B teszt-weboldal számára készítettek elő, és egy hiba miatt váltak néhány hétig nyilvánossá. Ezt azonban miután észrevették, javították a problémát, bár elismerik, hogy ez idő alatt illetéktelenek könnyen lementhették. A Nestlé szerint ezeket az adatokat tette közzé az Anonymous.

Ezt nagyjából a Cybernews vizsgálata is alátámasztani látszik. A szakemberek szerint ugyanis már az is gyanús, hogy az Anonymous által 10 gigabájtosnak ígért csomag helyett mindössze egy 5,7 megabájtos adathalmazt tettek nyilvánossá. Ez pedig köszönőviszonyban sincs a korábbi állításaikkal – ugyanakkor azt még nem tudták megállapítani, hogy a kiszivárgott adatok a korábbi betörésekből származnak-e, vagy egyáltalán eredetiek.

Az Anonymous a Nestlé mellett olyan vállalatokat is megfenyegetett, mint a Burger King, a Subway, vagy a Citigroup, amiért szerintük túl keveset tettek azért, hogy megszakítsák kapcsolataikat Oroszországgal.

Mindeközben az Anonymous állítólag feltörte az Orosz Központi Bankot is, az onnan lopott adatokat pedig elkezdték kiszivárogtatni:

Az Anonymous feltörte az Orosz Központi Bankot – a kár felbecsülhetetlen lehet

×